Mjukispass i manegen

Läste någon stans, tror att det var här på Hippson, om en Clinic där Patrik Kittel, tror jag att det var, hade berättat att han brukar rida/jogga fram sina hästar i låg och lång form en stund innan det var dags för det riktiga arbetet. Jag brukar vara noga med att värma upp ordentligt, men inte i den formen, utan snäppet högre, så jag bestämde mig för att testa. Eftersom jag inte hade planerat något längre pass så passade det bra. Mackan verkade först inte beredd på att gå på det sättet, men efter en liten stund så fattade han galoppen 😉 Det blev mycket lösgörande i form av volter och serpentiner under ridpasset och Mackan kändes ovanligt nöjd. Vad det beror på vet jag inte riktigt.. Kanske nöjd med formen, eller nöjd med att få göra något, eller bara nöjd med något annat. Jag hade ju också fårskinnsluddet i nacken på honom och sänkte dessutom bettet två hål och lättade på nosgrimman – kanske var det det som spelade in?

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 50

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

2 reaktioner till “Mjukispass i manegen”

  1. Jag har fått rådet att rida fram Emmi i låg form eftersom hon är ganska spänd av sig och allt känns bättre om jag gör det och även har lite längre tyglar under framridningen.

    Gilla

  2. Mackan är väl allt annan än spänd.. men det verkar bra även för honom. Skall fortsätta värma upp på det sättet 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: