Träning för Gustaf

Onsdag och träning för Gustaf. Hann mocka och fixa allt innan det var dags att åka iväg. Typiskt nog så hade jag glömt att fixa belysningen i transporten, men en liten minificklampa skulle få duga. Hann rida fram i ca 20 minuter innan det var dags för mig att träna, och som vanligt frågade Gustaf hur det var och hur det hade gått sedan sist. Han log lite när jag berättade om att jag varit beredd att skjuta hästen häromdagen.. Jag började att rida och Gustaf tyckte att det hade hänt lite sedan sist, och det hade jag ju faktiskt inte räknat med att få höra. Vi började i traven med att böja igenom och därefter blev det både skänkelvikningar och förvänd galopp. Dessutom fick jag samla Mackan så mycket jag kunde på volten i galoppen. Än så länge är Mackan inte så stark, så han orkar en del men inte riktigt hela vägen ännu. Vi får ägna vintern åt konditions- och styrketräning.

Det jag skall tänka på är att inte dra handen åt magen samtidigt som jag vinklar handleden, istället skall jag arbeta med gummibandsarmbågen åt höften. Det där med att vinkla handleden och lägga den ställande handen i magen är ett nytt påfund för mig – har faktiskt ingen aning om varför jag har börjat göra så. Fördelen är väl att det bör vara lätt att åtgärda i och med att det är ett nytt påfund..

Likaså skall jag kicka till med båda skänklarna samtidigt när jag vill att Mackan skall reagera – kanske är det så att jag kickar till med enbart den ena.. inte vet jag.

På det stora hela så tyckte Gustaf att Mackan gick bra – och det är ju alltid kul att höra. Siktet är inställt på vårens tävlingar, och med den nya sadeln så kan det inte bli sämre i alla fall.

Efter träningen var Mackan HELT slut. Svetten lackade i hans ansikte och hela vägen bak till svansroten. Stackars liten, det blev ett tufft pass för honom. Han blev riktigt trött och han tyckte nog att det var skönt att komma hem till stallet igen för att få sin kvällsmat.

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Hög
Tid (i minuter): 70

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: