Tungfelsbett

Efter en kortare tid med diverse avbrott i ridningen, bl a på grund av lymfangit och varma hovar efter skoning, så hoppas jag nu att vi kan komma igång igen. Under de senaste dagarna så har Mackan fått gå lite lugnare med tanke på att han inte har varit igång samt att han har varit varm i hovarna några dagar efter skoningen. Tydligen var det åtta veckor sedan han blev skodd sist – och det kan man inte tro. Hovarna har varit jättefina hela tiden, och det var faktiskt hovslagaren som ringde och frågade om det inte var dags att sko.. 🙂

I går köpte jag ett tungfelsbett. Förhoppningen är att vi skall komma till rätta med problemet med att han lägger tungan över bettet i stort sett hela tiden. Amanda red i går och hon tyckte att han kändes mjuk och fin i båda varven, men när hon skrittade av så gjorde Mackan något med tungan och bettet så att han började blöda. Typiskt. Åkte hem och skärsådade bettet och insåg att vi nog hade satt det på fel håll.. Rent utseendemässigt så kan man nog ha det på två olika sätt. Vi tyckte att vi satte det på rätt sätt, men i dag vände jag på det och insåg att bettet nog var bättre på det här hållet. När Mackan fick in bettet i munnen så joxade han lite med tungan, men gav upp väldigt snabbt. I ridningen blev det helt annorlunda i vänster varv – han satt inte alls fast och det var relativt lätt att ställa och böja. Underbart att slippa tyngden i vänsterarmen! I dag red jag inte så länge eftersom han hade ett nytt bett, och vi tog det lilla lugna. Dagens ridning kändes hoppfull!

Lev väl!

 

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 35

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

2 reaktioner till “Tungfelsbett”

  1. Nu hoppas vi att ni har haft ert motiga och kan komma träna som planerat. Min förra häst kunde också bli sådär tung i vänster arm/hand, jag förstår precis vad du menar 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: