Variation: tömkörning.

Måste bli bättre på att planera mina veckor och lägga upp ett bra schema för Mackan. Jag har dessutom ambitionen att komma igång med min egna träning på Friskis igen, fast den har ni väl hört förut..

I dag fick det bli tömkörning för att få lite variation. Gjorden ligger tyvärr inte jättebra på Mackan, så jag får komma på ett bra sätt att få den att passa. Alternativet är att jag ”rundar till” honom lite – då kommer den säkert att passa. Lösningen är alltså bättre ryggmuskulatur.. 

Började med graman på yttersidan och ledande töm på innersidan. Nu var det ett tag sedan han gick på töm, så det var lite vingligt. Arbetade i skritt, trav och galopp innan jag bytte varv. Försökte gå ut på långsidorna emellanåt, men jag blir lite osäker när det är andra ekipage i manegen samtidigt för jag har inte 100% koll på åt vilket håll Mackan går. Ibland drar han sig inåt mitten och lyssnar inte på tömmarna – eller så är det jag som gör fel. En tömkörningskurs hade varit bra!

Mitt i allt så ville Ulla och Pino testa en ny harv i manegen. Två ryttare och jag som tömkörde, så jag kände väl att det inte var optimalt, men det gick faktiskt riktigt bra. De körde bara två varv utmed långsidorna så det gick snabbt. Visserligen var Mackan lite spänd efteråt, men det är smällar man får ta.. Miljöträning kan faktiskt vara viktigare. 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Låg
Tid (i minuter): 45

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: