Hos Osteopaten med Mackan

Har inte ridit de två senaste dagarna eftersom Mackan verkligen inte har känts ok, och i dag var det dags att åka till Stefan Andreasson för en koll. Fick smita tidigare från jobbet, skynda mig till stallet för att koppla på transporten och hämta Mackan i hagen. Tack och lov för kylan! Det är underbart att hämta in en ren häst – framför allt när man har lite bråttom. Vi har turen att ha nära till Stefan och hästsimmet, vissa sitter ju timmar i bilen för att kunna besöka Stefan. Tog tiden i dag, och det tog ganska exakt 10 minuter att köra till simmet 🙂

Började med att förklara problemen för Stefan: låsta bogar och konstig i ländryggen. Stefan kände över Mackan och konstaterade ganska snart att en muskel på högerbogen var som en fiolsträng och att Mackan hade rejält ont där. Det i sin tur har påverkat muskulaturen runt bogbladet och manken, framför allt på höger sida men till viss del även på vänster sida. Mackan fick behandling med chockvågor på bogmuskeln och efter det så släppte det rätt bra. Stefan visade mig hur jag skall ”nypa” i muskeln för att hjälpa den ytterligare. Jag skall dessutom skaka lite i manken före ridning, men jag är lite osäker på varför jag skulle göra det. Kanske för att skaka loss muskulaturen något.. Det som var intressant var att när Stefan fick loss muskulaturen i bogen så sjönk Mackans ländkotor tillbaka i normalt läge. Det senaste så har ländryggens kotor framträtt markant. När Stefan undersökte ländryggen så konstaterade han att den ena kotan satt lite snett, ungefär som ett flygplan som svänger, och det fixade han till med hjälp av tryck från sin armbåge. Det var nog inte helt lätt för han fick göra det ett par gånger innan han var nöjd med resultatet. Mackan var även väldigt stel bak så jag skall stretcha honom bakåt-inåt samtidigt som jag med ena handen drar ner höftbensknölen. Jag måste gå varsamt fram, för annars finns det risk för att Mackan placerar mig i väggen sa Stefan, men om jag känner min häst så gör han inte så mycket väsen av sig. 

Nu blir det två dagars vila för Mackan och under nästa vecka så skall jag inte böja honom för mycket, men efter det är det fritt fram för vanlig ridning igen. Det skall bli så kul, och jag hoppas verkligen att effekten av dagens besök hos Stefan håller i sig. Funderar på att boka in ett nytt besök redan nu – för att undvika liknande situationer. Martina kostaterade raskt att jag har en klen häst, och så är det nog.

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

2 reaktioner till “Hos Osteopaten med Mackan”

  1. Funderar på varför de blir stela och låsta. Ska man behöva behandla dem regelbundet hela livet? Får en känsla av att vår kiropraktor aldrig blir färdig med Hedda.

    Gilla

  2. Sant. Jag tror att vissa hästar kanske är mer känsliga än andra, precis som oss människor. (Jag behöver bara jämföra mig själv med min man..) I och med att de egentligen inte är gjorda för att man skall rida på dem så får vi nog underhålla dem så gott det går. Mackan är ju en hejare på att dra riktiga race i hagen, och då är det kanske inte så konstigt om han råkar ut för saker som slår igenom i ridningen. Hur går det med Hedda då? Vad gör kiropraktorn?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: