Kolla benställningen!?

Det finns säkert en del som tycker att jag överanalyserar och gräver i saker och ting helt i onödan, men jag vill bara min häst väl. För ganska länge sedan så googlade jag ”understuckna trakter” och fick många träffar, bl a något liknande den här:

http://www.hovvardsforbundet.org/index.php?option=com_content&task=view&id=124&Itemid=125

Där kan man läsa om att benställningen kan ändras med hjälp av rätt verkning (fast jag har absolut inte tänkt att börja rida utan skor). På flera bilder kan man klart se att frambenen ändras och att de blir ”rakare” i benen. Nu ser Mackan ut så här:

Kolla frambenen! Visserligen står han lite halvknas med bakbenen på bilden, men faktum är att han oftast har frambenen väl indragna under kroppen. Kan man göra något åt det här? Borde inte en duktig hovslagare ta tag i det här om det går att göra något åt det? Om jag tittar på bilder som är tagna för länge sedan så står han inte alls så här med frambenen. Inte heller fick vi kritik för benställningen på kvalitetsbedömningen. Kom gärna med förslag 🙂

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

2 reaktioner till “Kolla benställningen!?”

  1. Vad har du för hovslagare? Hade för mig att du hade Stig Bruhn och han ska ju vara en mäster, så om det hade varit problem hade han väl fixat till det? Du får diskutera nästa gång han ska skos om han behöver nån kilsula eller liknande.
    Borde inte Stefan ha sagt något? Han måste väl också titta hur hästen står?
    Tror säkert att du oroar dig i onödan.

    Gilla

  2. Jag får för mig att många hovslagare inte riktigt tittar till helheten utan bara till hovarna. (Bilden är tagen före besöket hos Stefan.) Kommer inte riktigt ihåg om jag bad Stefan titta på frambenen, men jag skall kolla vidare på det där med kilsula och annat.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: