Testade longering enligt artikeln i Hippson.

Söndag och sovmorgon. Härligt. Ställde inte klockan utan vaknade av mig själv när klockan var 9.55 – jösses, visste knappt att jag kunde sova så länge. Städade och fixade här hemma innan jag på eftermiddagen begav mig till stallet.

 

Det var alldeles tomt på folk, men efter en stund kom Johanna upp från manegen. Alltid trevligt med någon att prata med. Hade bestämt mig för att longera i dag eftersom jag blev lite inspirerad av artikeln i Hippson. Någon kapson har jag inte så det fick bli vanligt träns med låg nosgrimma och linan fästad i både bett och nosgrimma samtidigt, för då drar jag inte bettet ur munnen på honom om jag skulle behöva ta tag i honom. I början var Mackan rätt spänd och sprang med huvudet rakt upp i luften och sänkt rygg, men så småningom sänkte han halsen och började jobba mer med kroppen. I början av galoppen så drog han iväg som skjuten ur en raket och det tog en stund att få honom i en lugn galopp. I travarbetet så sprang jag med utmed långsidorna några gånger, men det gick inte i galoppen. Riktigt så snabb är jag inte. Det var lite roligt att han fick så fina ökningar när jag sprang jämte honom på långsidorna i traven – det är ju sådant som jag inte ser när jag sitter på. Jag skall nog fortsätta att longera då och då, men inte varannan dag. Det får bli när det inte är så många andra som skall rida. Vi är ju trots allt några som skall dela på utrymmet.. Det var i alla fall skönt att ha hela manegen för mig själv i dag 🙂

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 40

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

4 reaktioner till “Testade longering enligt artikeln i Hippson.”

  1. Va bra, jag som har efterlyst en extra dag i veckan 😉 Vad kallar vi denna då ? Och ffa hur bar du dig åt för att fixa det ?? 🙂
    Hihi, Visst är det roligt att se dem röra på sig kontrollerat utan någon på ryggen 🙂

    Gilla

  2. Självklart var det ju lördag! Hur kunde jag en tänka söndag..?? Jag hade gärna haft en extra helgdag 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: