Träning för Elin – svettigt!

Söndag och sommartid – både maken och jag vaknade riktigt tidigt. Börjar vi att bli gamla tro? Tur för sonen att vi vaknade tidigt, för han ville bli hämtad från ett LAN. Åt frukost, tvättade och städade på förmiddagen – samtidigt som jag bakade hälsobröd! Det luktade gott i hela huset av baket, men dessvärre kompenserade dammsugaren det med att lukta illa värre. Hundar och sjukt mycket hundhår sätter sina doftspår i dammsugaren. Fy sjutton vad det stinker! Tar tyvärr bort lite av tjusningen med städningen..

 

Träningen blev flyttad från ett klockslag till ett annat i dag och det rörde till det lite för en i stallet som hade tänkt att hoppa efter träningarna. En dag som den här gick det ju bra att flytta ut träningen till paddocken istället – så himla underbart! Underlaget är lite hårt, men det gick bra ändå. Redan efter uppvärmningen så kändes Mackan riktigt bra. Han svarade fint för både förhållningar och hjäper och vi kunde börja ganska direkt med själva träningen. Först övergångar trav-skritt-trav och därefter blev det galopp på volten. Skulle räta upp mig, spänna magen och dra bak axlarna för att hamna rätt på hästen och bli mer stilla i handen. Fick träna på att samla upp honom lite innan övergången till trav och då gjorde jag som jag brukar: förhålla på ytter och ligga på lite extra med ytterskänkeln. Men Elin såg direkt att Mackan trängde inåt när jag skulle samla honom och jag fick då bekänna att jag tidigare hade upptäckt att han svarade jättebra på de hjälperna när jag gjorde riktigt små galoppvolter och att det hade funkat på tävling, och Elin sa att det nog var fler än jag som ”fuskade” lite. Istället för att ta en genväg så fick jag tänka lite öppna i galoppen precis innan jag skulle bryta av, och det fungerade jättebra. Fick till några bra övergångar och det kändes riktig bra. 

 

Fortsatte med att göra skänkelvikningar i båda varven och fick till några bra även här. Kul! Avslutade dagens träning med att träna på förvänd galopp genom att vända upp på medellinjen i galopp och tillbaka ut till mitten av långsidan (som i LA..). Vänster galopp gick jättebra, men i höger så orkade han inte riktigt och jag vet inte om det var för att han inte är stark nog eller om det var för att han var trött. Får testa nästa gång jag rider och när han inte är så trött. Avslutade dagens träning med att plocka av honom både sadel och benskydd och promenera i grusgropen tillsammans med Emelie och Pigall. Mysigt!

 

Är riktigt nöjd med dagens träning för Elin och det gjorde nog susen att jag red igenom Mackan ordentligt  i går, för i dag behövde jag inte lägga tid på att få honom acceptera bett och förhållningar, utan kunde börja ”rida” ganska så direkt. Måste se till att ta mig tid att rida igenom honom ordentligt lite oftare och inte ha så bråttom hem till familjen och middagen. Det kostar att ligga på topp!

 

Lev väl!

 

Ser fram emot fler sådana här tillfällen – fast i helt andra klasser!

 

 

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Hög
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

2 reaktioner till “Träning för Elin – svettigt!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: