Vattenslang innanför täcket :)

Som vanligt har jag kanat runt på Internet för att leta tips och idéer om vad man kan göra åt gamla överben som blir aktiva, och det mesta pekar på att kyla, kyla och kyla samt att ha benskydd i hagen för att undvika ytterligare slag mot benet. Eftersom Mackans överben är så stort att det lätt uppstår tryck av benskydden så är inte det att tänka på, så han får gå med lindor istället. Kyllera är väl inte så käckt att ha under lindorna och jag vet inte riktigt vad jag vågar ha under för att inte få blisterskador. Tips någon? I dag fick det bli 20 minuter med kylande vatten först och därefter arnikaliniment på, för att så småningom lindas med paddar och fleecelindor. Att själv stå och spola en längre stund är ju faktiskt riktigt urtråkigt, så jag fick tipset av Emelie att sätta fast slangen på benet. Sagt och gjort – fram med vattenslangen och en linda. Tyvärr var det lite svårt att få slangen att släppa vattnet på rätt ställe, så jag la in slangen under täcket för att bättre hålla den på plats. Mackan undrade nog vad jag höll på med, men han stod helt stilla och lät mig rigga slangen och sätta på vattnet utan att ens blinka. Cool kille! Under tiden som vattnet kylde Mackans ben så mockade jag. Himla käckt!

 

Skall väl kana runt lite mer på Internet i kväll och ringa veterinären i morgon för att be om råd. En i stallet hade fått höra att det var bara att rida vidare, trots att överbenet var aktivt. Inte vet jag om det är rätt.. Hoppas i alla fall att det inte blir tal om någon längre vila.

 

Lev väl!

 

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

4 reaktioner till “Vattenslang innanför täcket :)”

 1. haha, nej vad smart du är! Jag har nog aldrig sett någon ha slangen så och slogs nu av känslan ”varför har man inte gjort så tidigare”. 🙂 Jag snor din idé till kommande kylningar av ben!
  /annelie

  Gilla

 2. Himla snäll häst:-) sitter det så högt upp så han inte blir kyld av att stoppa benet i en hink med vatten?
  När Hedda skulle kylas tog vi istärningsplastpåsar och använde. De är ju ”böjbara” och gick bra att ha runt benet i linda utanpå.

  Gilla

 3. Överbenet sitter ungefär fem centimeter under carpalleden, så det får nog vara en riktigt hög hink om det skall fungera. Till Acolla hade vi en påse med frusna ärtor, och det var också jättebra. Nackdelen är att vi inte har någon frys i stallet, och om jag känner mig själv så kommer jag glömma ärtorna hemma var och varannan dag..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: