Träning för Elin

Annandag Påsk och ytterligare en dag ledigt. Härligt, fast vädret var ju allt annat än härligt i dag. Jag trotsade vädrets makter och gav mig ut på ett joggingpass i regn och blåst, och det var rätt skönt när jag väl vande mig vid det piskande regnet i ansiktet. Under tiden som jag joggade så hade jag ett så kallat hälsobröd i ugnen och när jag kom hem så luktade det nybakat bröd i hela huset – härligt! Slängde i mig lite lunch, duschade och tog på mig ridkläderna för att åka till stallet och träna för Elin.

 

Hästarna hade kommit in extra tidigt i dag eftersom det var ett flertal som stod och skakade för att hålla värmen, så när jag kom så hade Mackan stått inne en stund och hunnit äta sitt eftermiddagshö. Bra. Som vanligt var jag lite sen ner till manegen trots att jag var ute i riktigt god tid – som vanligt med andra ord. Värmde upp i ca 20 minuter innan det var min tur att träna. Fick börja med att hitta honom i traven på volten, men det var inte så lätt eftersom han var lite tjafsig i munnen i vänster varv. Fick fortsätta att rida lätt en stund tills dess att han blev mer lösgjord. Fick rida några skänkelvikningar utmed långsidorna innan det var dags för galoppen. Var tvungen att arbeta honom lite mer för innerskänkeln i vänster varv för att få honom lösgjord och eftergiven. Växlade mellan att ha honom inåtställd och utåtställd. Jag blir lätt lite framåtlutad i överlivet och måste tänka på att komma bak lite mer och även komma ner lite bättre i sadeln – eller som min gamla ridlärare sa: ”Rid med röven och inte med musen!” När jag väl gör det så blir det mycket bättre. Tanken var att vi skulle arbeta lite med övergångarna skritt-galopp-skritt för att så småningom också träna på den förvända galoppen, men vi fastnade i övergångarna lite längre än planerat. Mackan är jätteduktig på att sätta inunder sig i fattningarna, men när jag skall samla honom för att bryta av till skritt så orkar han inte samla sig riktigt och övergången blir oftast inte så korrekt. Det saknas lite styrka innan det blir bra. Elin ville titta lite på den förvända galoppen innan vi avbröt för dagen, men när jag skulle samla Mackan något i serpentinbågarna så trodde han nog att det var skritt på gång, för då bröt han av med en gång. ”Det här kan jag, det här gjorde jag nyss..” Precis så tänkte han nog. Jag har lite att träna på, men det kan bara bli bättre 🙂

 

Efter avslutad träning så var Mackan svettig från pannan ända bak till svansroten – stackars liten. Han fick verkligen bekänna färg i dag i och med att det blev så mycket galopp. I morgon blir det nog bara jogging för hans del.. Och jag har lärt mig att det inte är så smart att jogga före en dressyrträning – i varje fall inte förrän jag har fått bättre kondition och mer styrka.

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Hög
Tid (i minuter): 90

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: