Programridning med stress i kroppen

Klockan ringde extra tidigt eftersom jag skulle ta bussen till jobbet. Pappa kunde fixa besiktningen av bilen på eftermiddagen och jag behövde ha tag på någon som jag kunde åka hem med, för annars skulle jag inte hinna till kvällens programridning. Hade möte på jobbet på eftermiddagen och visste ganska säkert att jag skulle missa bussen hem, men jag hade tur och lyckades få tag i en arbetskamrat som skulle åka hem då jag behövde skjuts. Tur! Slängde i mig lite mellanmål innan jag åkte ner till stallet där jag fick fortsätta stressa för att hinna bli klar i tid. Mackan skulle få ytterligare en Biolightbehandling vid 16.30 – trodde jag. När jag kom till stallet så såg jag att det var 17.30! Och jag som behövde sitta på hästen 18.30.. Hann med en riktig snabborstning innan Viveka kom med sin Biolightapparat, men jag fick borsta ytterligare en gång när hon var klar eftersom han tappade väldigt mycket hår när hon masserade och ”rufsade” till honom. Med andan i halsen slängde jag på sadeln och skyndade mig ut för att hinna rida fram en stund. 

 

När jag fick startsignalen av Britt så hade jag kvar mycket av stressen i kroppen – tyvärr. Det kändes som om allt var överilat och hafsigt: i första mellantraven höll jag på att skaka sönder, första skänkelvikningen blev jättekonstig eftersom Mackan och jag inte pratade samma språk och han fortsatte rakt fram istället för att gå undan för skänkeln. Fick fel galopp efter skritten och serpentinerna med förvänd galopp fungerade inte alls och jag fick dessutom travinslag i skritten. Efter den ökade galoppen så blev det travinslag när jag skulle samla ihop honom igen för sista uppridningen i galopp och hälsning. Riktigt jobbig känsla! 

 

Efteråt så fick jag många bra tips: Dra bak skänkeln något i uppridningen, håll kvar dem i halten och även vidare fram till C. Släpp knäna och håll om mer med skänkeln, aningens längre bak. Gör några halvhalter före mellantraven för att samla upp energin, rätta in hästen på diagonalen, för fram händerna aningens samtidigt som de skall lite neråt, håll om med skänkeln aningens längre bak. Efter den ökade skritten så skall jag, i mellanskritten, sitta på vänster sittben samtidigt som jag ”sitter ner” ordentligt i sadeln och fattar galopp. (Egentligen kan vi ju det här med att fatta galopp, men just nu blir det lite fel..) Jag fick rida om de olika momenten och då blev det mycket bättre och jag gissar på att det delvis berodde på att jag slappnade av. När jag gjorde om skänkelvikningen så sa Britt att det lätt hade varit en 8:a om jag gör den på det viset. Kul! Det finns hopp..

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 90

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

En tanke på “Programridning med stress i kroppen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: