Träning för Elin

Sista dagen med elever på Sommarskolan – snart är det semester! Det skall bli så otroligt skönt att kunna röja i trädgården, fixa och greja lite mer än vad jag hinner göra i vanliga fall.

 

I dag var det riktigt bra väder och paddocken var helt okej att rida i, så det fick bli träning ute. Det var ett litet tag sedan som jag red ”på riktigt” och vi fick backa lite i dag eftersom Mackan har vilat och vi inte har synkat ihop oss riktigt efter det. Började med att stämma av övergångarna som vanligt och fick arbeta på att få honom kvickare i benen. Övergick till galoppen och började i vänster varv, som var riktigt jobbigt eftersom Mackan skjuter ut högerbogen och bryter av titt som tätt. Skulle arbeta med att samla upp honom i galoppen för att därefter rida fram några språng, men jag hade fullt sjå med att bara hålla igång galoppen. När jag bytte varv så var det en helt annan galopp – stadig och fin samt inga som helst problem att samla och rida fram igen. Märkligt. Elin och jag pratade lite om vad det kan bero på och vi kom fram till att det antingen är något med höger bog (som jag stretchar och masserar) eller så är det något med höger bak. Det var ju faktiskt det benet som han blev konstig i efter förra träningen. Vi bestämde att jag skall rida på som vanligt och så får hennes Magnus titta på Mackan i slutet av nästa vecka. Jag fick rida några serpentiner i förvänd galopp och precis som tidigare så var det inga problem när jag red i höger galopp men däremot i vänster galopp. Något konstigt är det..

 

Avslutade dagens träning med att rida några skänkelvikningar – ibland blev det bra och ibland inte. Jag skall tänka på att inte ligga på med vänsterskänkeln när jag flyttar undan för höger skänkel samt att vara noga med att ställa ordentligt, framför allt undan vänster skänkel. 

 

I dag blev Mackan ordentligt svettig och fick sig en dusch efteråt. Insåg att det är dags att bada honom eftersom vattnet som rann av var mörkbrunt.. Tur att det är tävling snart – då finns det en rejäl anledning att ge honom årets första bad.

 

Lev väl!

 

 

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Hög
Tid (i minuter): 75

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: