Träning a’ la light för Elin och besök hos kiropraktorn.

Skrittade bara i dag tills dess att Elin kom ner till manegen eftersom jag ville att hon skulle titta på Mackan ordentligt innan jag satte igång. Hon tyckte också att Mackan var lite försiktig med vänster bak i skritten men att det syntes mindre i traven och i galoppen. 

 

Jag fick börja med att träna på rakriktningen genom att skritta på kvartslinjerna och på medellinjen och göra halt ofta. Försökte verkligen känna vad det var som hände när Mackan började vingla och skjuta ut höger bak i halten, men det är inte så lätt att känna. Jag fick vara på honom med högerskänkel lite extra, ställa honom lite åt höger genom att lyfta högerhanden ca 5 cm samtidigt som jag fick vara noga med att ha honom jämnt i båda tyglarna. Trixit, men det gick. Övergick till att göra samma sak i traven, men då göra övergångar trav-skritt-trav. Jag noterade att han blev mycket stadigare om jag var helt still i handen med lika mycket i båda tyglarna, men att jag då samtidigt måste vara på honom lite extra med drivningen för att han inte skall tappa i aktiviteten. Det är en sak som jag måste bli bättre på: att bli lite ettrigare och kräva lite mer omedelbar reaktion så att han verkligen är framme för skänkeln. Måste påminna mig själv om det här.. När traven fungerade tillfredställande så övergick jag till att arbeta i galopp och då göra tempoväxlingar på volten. När det fungerade så fick jag rida i galopp på kvartslinjerna och arbeta med rakriktningen. Inte plättlätt kan jag säga. Antingen så satte Mackan över mig på vänster sida eller så var jag sned, för när jag skulle sitta mer på höger sittben så kändes det som om jag nästan hängde ut på högersidan, men när jag väl gjorde det så blev han mycket rakare i galoppen. Så himla nyttigt! 

 

För att inte påverka Mackan med en sned kropp så var det min tur att besöka kiropraktorn i dag. Samma som behandlar Mackan emellanåt – Elins blivande man. (De gifter sig 4/8) Han sa att det fanns lite konstigheter både här och där i min kropp och det var riktigt intressant att få reda på vad de olika övningarna/behandlingarna gjorde i kroppen. Jag var ordentligt roterad i mitt bäcken och det i sin tur skapade spänningar vidare upp i rygg och nacke. Så skönt det var att få kroppen fixad! Bokade faktiskt en ny tid om sex veckor för att inte hinna bygga upp för mycket spänningar i kroppen igen. Inser att jag med min snedhet säkert påverkar Mackan mer än jag kan ana..

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 80

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: