LB:3 – förklass

Äntligen dags att åka på tävling igen! Fick med mig Amanda, vilket jag verkligen uppskattar. Det var teamwork i stallet på morgonen och vi kom iväg enligt planerna och gjorde en sista repetition av programmet i bilen. Hann dock inte se några rida före min start, men jag kände mig säker på vägarna så det gjorde ingenting. 

 

På framridningen var Mackan allt annat än avspänd. Han gick som ett lokomotiv och ville inte alls lyssna på mina förhållningar utan ångade på som värsta älgen. Raka motsatsen mot förra framridningen i Lilla Edet där han var riktigt avslappnad. Märkligt. Travade inte så mycket innan jag började galoppera eftersom jag tänkte att han kanske kunde bli av med en del spänningar då, och det fungerade väl sådär. Snart var det dags att gå upp till ridhuset för att vänta på min start och när jag stod där utanför portarna så fick jag fullständigt hjärnsläpp – jag kom inte ihåg programmet längre!! Fick rida fram till en annan ryttare och fråga om hon kunde mitt program, och det kunde hon som tur var. Vilken lättnad! In på banan och fick startsignal ganska snabbt, började rida programmet och fick vara på Mackan en del eftersom han var lite tveksam ibland (bl a för portarna i manegen och olikfärgade träskivor på sargen). Vid andra galoppvolten i höger varv så glömde jag alldeles av att jag skulle in på diagonalen och red därför några galoppsprång på långsidan innan jag kom på vart jag skulle. Hjälp! Snabbt in på diagonalen, bryta av till trav för att fatta vänster galopp. Typiskt, jag som trodde att jag hade koll.

 

Jag var lite osäker på hur domaren skulle ta min felridning och Beata frågade varför jag inte gjorde om volten och diagonalen. Gjorde om? Det hade jag ingen aning om att jag kunde göra. Tydligen så hade jag kunnat ta en felridning med 2 poängs avdrag, rida tillbaka och göra om den och förhoppningsvis få okej betyg. Nu riskerade jag avdrag för både felridning samt kraftigt avdrag för utebliven diagonal. Man lär så länge man lever. Tack för upplysningen Beata :))

 

När jag hämtade protokollet så såg jag att domaren endast hade kommenterat min felridning med ”krokig linje” och gett mig betyg 5 och inget avdrag för felridningen. Tack för det! Ibland skall man ha tur. För övrigt så var det blandad kompott med 7 st 7:or, 6 st 6:or och resten 5:or och en 4:a. Fick 7:a på vänster arbetsgalopp men bara en 4:a när jag fattade höger galopp. Jag vet ju att han gärna går på dubbla spår i höger galopp, men det är något vi arbetar på för tillfället. (Han gick ju som en ostbåge för bara några veckor sedan..)

 

Domarens sammanlagda intryg löd ”Fina grundkvalitéer! Ngt ojämn bjudning, bitvis 2-spårig, försök korrigera o kom ännu lite djupare ner i sadeln”. Vi jobbar på det 😀

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Kategori: Stor häst
Arrangör: Nordhallands RK
Typ av tävling: Lokal
Domare: Anna Jägryd
Klass: LB:3 2007
Procent (heltal): 59
Procent (decimal): 09
Lagtävling: Nej

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: