Amanda hoppade!

I dag hängde Amanda med till stallet för att rida/hoppa Mackan. Kul att hon är med igen! Min tanke är att hon skall få hoppa Mackan minst en gång i veckan under vinterhalvåret för att därefter ta ut honom på några Clear-rounder till våren, och efter det kan jag påbörja min hoppträning. Som det är nu så är både jag och Mackan ringrostiga och jag tror att Mackan vinner på att hoppa med Amanda först så att han ”kommer på banan” igen, och efter det så kan han få en nybörjare på ryggen. Då gör det nog inte så mycket att jag kan, för då vet han vad han skall göra (hoppas jag). Han har ju hoppat en hel del innan och då både vatten, murar, grindar mm utan problem, men nu är det nog närmare två år sedan som han tränade hoppning på riktigt. Jag kan kanske klämma in några hoppträningar för tränare nu när det inte är så många tävlingar som kostar pengar. 

 

Det hade varit hoppträning i manegen tidigare på dagen så det stod några hinder kvar. Inga märkliga vägar eller konstigheter alls: ett hinder utmed varje långsida och ett på diagonalen. Jag satte dessutom upp ett litet med hjälp av sockerbitar. Amanda fick börja med att hoppa det lilla hindret på volt och därefter växla mellan vänster och höger varv. Då märkte vi att Mackan inte ville landa i höger galopp och körde därför förvänd galopp när han skulle gå i högervarv efter hindret. Amanda fick bryta av och rätta galoppen nästan varje gång. Undrar om det är högerbogen som spökar? Det var ingen idé att fortsätta traggla den övningen så Amanda fick hoppa de andra hindrena istället. Mackan hoppade käckt och Amanda hängde med betydligt bättre i dag än sist. Kul!

 

Mackan blev lite svettig och jag inser att det är dags att klippa bort allt lurv inom kort. Jag skall avvakta vad kiropraktorn säger på onsdag, men om det är fritt fram för ridning så klipper jag nog nästa helg. Mackan ser mer ut som en nallebjörn än som en ridhäst nu..

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: