På kurs i mental träning.

Äntligen dags för kursen i mental träning, men först var det några timmars jobb och stallfix. Efter kursen så skulle jag och maken på 65-årsuppvaktning, så dagens schema var pressat och Mackan fick vila i dag också..

 

Vi var rätt många som var på kursen i mental träning för Karin Öljemark. Jag trodde nog att jag skulle känna igen en och annan, men det var bara Helene från stallet som jag kände. Alltid trevligt med nya människor (även om vi inte hade tid att bekanta oss med varandra). Vi fick börja med den sedvanliga presentationsrundan och vi skulle berätta om vad vi hade för häst och hur länge vi hade varit ett team. Dessutom skulle vi berätta om vi presterade bäst på träning eller tävling och det var intressant att höra hur olika det faktiskt är.

 

Karin pratade bl a om vilken komfortzon man har och hur man gör för att komma utanför den emellanåt och inse att man klarar av det. Vi pratade också om hästarnas komfortzon och hur man kan märka att de är på väg ut ur den. Vi fick diskutera parvis om hur man upplever det om det enbart är ”bättre” ryttare på framridningen/i ridhuset eller om det enbart är sämre ryttare. Hur påverkar det mig som ryttare? Vilka tankar dyker upp och vart leder tankarna mig? Till framgång? Eller till något annat? 

 

Vi fick som hemuppgift att träna på att känna spänningsnivån i olika situationer och skapa en medvetenhet kring spänningen i kroppen. För att ändra spänningsnivån så kan det vara bra att använda sig av musik (så Mackan och jag skall köra lite partymusik när vi skall prestera på ett ridpass). Förutom att känna spänningsnivån så skall vi lyssna på någon sorts avslappningsövning. Först muskulär avslappning i ca 14 dagar och därefter mental avslappning. På sikt skall det leda till att vi kan använda oss av målprogrammering. Spännande! 

 

Karin pratade rätt mycket om koncentration och den kommunikationsbubbla som häst och ryttare i bästa fall samtidigt befinner sig i under ett ridpass. Ibland lämnar ryttaren bubblan och ibland är det hästen som lämnar bubblan.. Det är viktigt att vi får hästen att vilja vara i samma bubbla, och det kan vi göra genom att skapa trygghet och ge mycket beröm. Vi måste sälja in bubblan till hästen så att den gärna befinner sig där. Hur mycket tid är jag och hästen i bubblan samtidigt? Varje ridpass så finns det saker som stjäl vår koncentration och jag skall ta reda på vad som stjäl min koncentration. Man måste försöka göra koncentrationen till en vana:

– Ha ögonkontroll

– Ha fungerande rutiner

– Dela in tävlingen i olika delar

– Mental förberedelse i bilder

– Bli medveten om grundspänningen (och kunna påverka den).

 

Jag skall föra dagbok över 3 saker som jag är nöjd med på ridpasset och 1 sak som jag vill förbättra. Jag skall också fundera på hur skall jag kunna förbättra?

 

Det var drygt tre timmars kurs som bara svischade förbi och jag förstår inte vart tiden tog vägen. Karin var riktigt bra på att förmedla det hon ville ha sagt och hon gjorde det på ett sätt som lockade fram många skratt. Underbart! Nästa kurstillfälle är i början av december och jag längtar redan tills dess, men först måste jag ju klara av mina hemläxor. Det där med avslappningsövningen blir nog svårast att klara av – jag har ju inte ens ro att sitta i ett varmt badkar en stund..

 

Lev väl!

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: