Ensam i manegen med nejdens raketer som bakgrund.

När jag kom till stallet så var hela stallgången full av folk som skulle ner till ridhuset, och när de hade gått så var jag i princip ensam kvar i stallet. Jag hörde hur vissa i närheten smällde smällare och sköt raketer – trots att nyårsafton var i går. Under tiden som jag höll på att greja i stallet så kom en efter en upp från manegen och berättade om hur hispiga hästarna varit och hur de hade reagerat på raketerna. I det läget ställde jag mig själv frågan om jag skulle rida eller promera.. Valet blev att rida – trots raketer och smällare. Tänkte faktiskt att det kanske är lättare att rida än att promenera med en häst som blir skrämd.

 

Jag satte på radion på ganska hög volym och började skritta. Mackan reagerade endast lite på de smällare och raketer som sköts, så läget var rätt lugnt. Jag fick dock sysselsätta honom hela tiden med tempoväxlingar, skänkelvikningar och annat så att fokus var på mig och inte på det som hände runt omkring. Red bara i ca 30 minuter, mest skritt. Skall fortsätta att massera triceps med liniment samtidigt som jag skall öka intensiteten i ridpassen successivt. I slutet av januari så är det träning för Karin Öljemark igen, och då måste vi vara igång.

 

Tre bra saker i dag:

1. Jag red trots smällare och raketer.

2. Mackan var fokuserad största delen på mig och brydde sig inte om raketerna.

3. Styrningen med överlivet börjar sätta sig.

 

Att förbättra:

Planera passen bättre och rida med mer framförhållning.

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Låg
Tid (i minuter): 30

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: