En riktig krutdurk!

Vad kan vara bättre en härlig lördag än en uteritt? Det har blivit mycket manege och inte så mycket utomhusridning det senaste så jag bestämde mig för att rida i grusgropen i dag. Misstänkte att Mackan skulle vara pigg så jag bytte stigbyglar så att jag fick säkerhetsstigbyglarna på dressyrsadeln.. Mackan var inte bara pigg – han var som en riktig krutdurk! Det gick faktiskt inte ens att skritta i grusgropen, för han hoppade och studsade för minsta lilla. Emellanåt halvstod han på bakbenen och jag hade fullt sjå att hålla honom ”på mattan”. Eftersom han hade så mycket energi i kroppen så ändrade jag mina planer och gick in i paddocken istället i förhoppingen om att det skulle bli lugnare och en annan möjlighet att arbeta honom. Ack vad jag bedrog mig! Mackan fortsatte att vara som en krutdurk och när Räkan började springa i hagen så kröp det i skinnet på Mackan och han hade svårt att gå någorlunda normalt. Att det sedan kom två hästar med vagn efter sig samt småkillar på kickboards gjorde inte Mackan mer avspänd. Jösses vad jag fick jobba i dag! För att få honom fokuserad på arbete så blev det måååånga halvhalter och skänkelvikningar hit och dit. Red tills dess att han var någorlunda stadig och avslappnad. Avslutade ridpasset svettig och nöjd.

Tre bra saker:

1. Jag gav mig inte utan red på och förväntade mig att han skulle lyssna.

2. Jag gjorde en ansats att rida ut (även om det inte blev så fullt ut).

3. En del av Mackans överskottsenergi försvann.

 

Att förbättra:

Variera ridningen mer genom uteritter och hoppning.

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 45

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: