Galenpanna!

När jag kom till stallet på eftermiddagen så var det helt tomt. Alla hade ridit klart och lämnat stallet. Najs! Utnyttjade tillfället och tog Mackan på lina i dag för att se hur högerbogen såg ut samt för att se honom på lite håll eftersom det var länge sedan jag gjorde det.

 

Han såg bättre ut i bogen, men ändå inte helt bra. Frågan är om det är så han går eller om det är något annat än muskelbrisningen som Stefan pratade om sist jag var där. Jag ser en lite avvikande rörelse i bogen i skritten, men i traven och galoppen ser jag inget alls. I dag bjöd Mackan lite dåligt i traven, men när han skulle galoppera så fick han fullständigt fnatt. Rusade runt som en skenande galenpanna! Jag fick jobba för att hålla honom på volten och jag lät honom faktiskt rusa runt tills dess att han blev trött och växlade ner tempot till en mer moderat hastighet. Då lät jag honom inte bryta av utan höll igång honom lite till. Arbetade likadant i båda varven och han var som en galenpanna i båda galopperna. Han blev flåsig och svettig, men det kunde han gott ha tycker jag. I morgon får jag väl skritta lite extra länge och jogga lite mer för att mjuka upp honom.

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Hög
Tid (i minuter): 40

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: