Lånade ett bett..

Äntlingen fredag. Kallt som tusan och nordanvind – men vilken hästägare bangar för det?? 

 

I flera dagar har jag suttit varje kväll och letat efter bett som kan tänkas passa Mackan och jag har varit inne på att köpa ett Sprenger Dynamic med fasta ringar, men kan samtidigt inte släppa tanken på att det faktiskt är en del pengar som går till något som jag inte ens vet om det fungerar. När jag googlade ”bett anatomiska” så dök Bombers Happy Tounge upp, och då blev jag lite sugen på att testa det (igen). Jag har lånat ett sådant vid ett tidigare tillfälle, men då var Mackan inte alls nöjd med det. Skam den som ger sig. En i stallet har ett sådant och jag ville ge det en chans till och faktum är att det fungerade riktigt bra i dag. Mackan var tvungen att känna efter ordentligt i stallgången om det var något som kunde passa honom och ganska så snart så blev han helt still i munnen och såg rätt nöjd ut. 

När jag började rida på hade jag mycket av Karins Öljemarks ord i mitt huvud och det passade nog rätt bra med det här bettet och Mackan i dag. Jag placerade bettet över linjen som jag skulle rida, jag använde överlivet för att visa vägen och i och med det så blev också handen mer still – vilket passade Mackan riktigt bra. Vid ett par tillfällen satte han fast betten med tungan, men det rättade jag till genom att lätta i vänsterhanden och då släppte han direkt. 

 

I dag arbetade jag mest i traven och tränade då övergångar och öppna samt sluta. Övergångarna blir (i mina ögon) bra och likaså de öppna som vi gör, men sluta däremot blir inte alls lika bra. I och med att det inte finns några speglar i ridhuset så behöver jag nog någon som står på marken och ser vad det är som händer. Övning ger färdighet!

 

Tre bra saker i dag:

1. Jag var still i handen – Mackan trivdes med bettet.

2. Öppna blev riktigt bra.

3. Jag är mer medveten om vad jag gör och hur det påverkar min ridning.

 

Att förbättra:

Slutorna.

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Låg
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: