Galopparbete

Måndag.. igen. Fattar inte vart veckorna tar vägen! Kom till stallet efter jobbet och det var fullt hus. Verkligen ovanligt att det är det vid den tiden, men i dag hade väl alla bestämt sig för en sen kväll i stallet. 

 

I dag var det galopparbete som gällde, dels för att förbättra konditionen men också för att förbättra styrkan. Gjorde många övergångar och galopperade på såväl stora som små volter. Det gick faktiskt över förväntan eftersom jag inte riktigt räknade med att Mackan skulle orka / gå så bra. Till och med  10-metersvolterna blev riktigt bra och jag testade att rida upp på medellinjen och göra volter växelvis åt höger och åt vänster. Nu är det ju så att Mackan och jag inte har tränat på byten, så jag bröt av till skritt och fattade ny galopp istället för att byta. 

 

Tre bra saker i dag:

1. Jag höll mig till planen trots att det var många i manegen.

2. Mackan orkade de mindre volterna bättre än väntat.

3. Jag tänkte inte så mycket på tiden, utan red mer på känsla än klocka avseende längden på ridpasset. 

 

Att förbättra:

Hitta ett bättre bett.

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 70

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: