Trav- och galoppbommar

Då var det dags att rida Mackan igen efter tre dagars vila. Från början hade jag tänkt att jag skulle promenera med honom under vilodagarna, men jag lät honom vila helt så att han inte behövde få nacken och halsen provocerad av träns och tyglar.

 

Köpte ett nytt bett, Sprenger Dynamic RS, som jag testade i dag. På tok för dyrt egentligen, men jag har inte hittat något begagnat i hans storlek, 11,5. Jag köpte först ett 12,5 men det fick jag byta eftersom det var för stort. Bettet låg riktigt bra i munnen men han fortsatte givetvis att gegga med tungan i vänstersidan – men vem hade trott att han inte skulle det? Inte jag i alla fall. Det tar väl lite tid innan jag kan utvärdera bettet helt, men det kan ju i alla fall inte vara sämre än övriga bett jag har.

 

Skrittade ganska länge, först ledde jag honom och därefter blev det lite skritt uppsuttet också. Travade väldigt lite innan jag värmde upp i galopp, ungefär som vanligt alltså. I galoppen så skakade han på huvudet några gånger, precis som han gjorde i fredags när han hade ont i nacken, och då blev jag lite überkänslig och inbillade mig att han kanske ändå inte var helt ok i nacken. Typiskt mig att börja överanalysera.. Mina stallkompisar hade fixat några bomövningar och jag tog några vändor över såväl travbommar som galoppbommar. Mackan tyckte att det var riktigt roligt – framför allt galoppbommarna, och efter bomarbetet så kändes han faktiskt riktigt fin. Jämnt stöd i båda händerna och han gick med bra energi (även om han var lite spänd och hade svårt att slappna av). Jag misstänker att han gärna vill hoppa någon dag också.

 

Red inte mer än i 45 minuter, mycket beroende på att det var min dag att fixa middagen hemma. Tack och lov så brukar vi inte äta förrän vid 20-tiden, så jag hann med både stall och middag.

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Låg
Tid (i minuter): 45

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: