Karin Öljemark-träning + kurs i mental träning.

Lördag och dags för träning för Karin Öljemark igen och dessutom ytterligare ett kurstillfälle i mental träning. Underbara lördag! Ställde klockan för att hinna ta en mysfrukost innan det var dags att åka till stallet. 

 

I dag var det mycket lugnare i manegen, endast ett ekipage till, så det fanns alla förutsättningar för en bra framridning. Mackan var spänd, snön blåste ner från manegetaket och traktorn tog en vända utanför manegen – gissa om framridningen blev bra? Inte direkt. Mackan låg på som ett ånglok i handen och ville inte lyssna få vare sig broms eller förhållningar, så jag fick göra några brutalhalter för att han skulle fatta vad jag ville. Inga fina små hjälper här inte.. Efter en stund så kunde han slappna av något men jag fick hela tiden hålla honom sysselsatt med div instruktioner så att han skulle ha fokus på mig.

 

Så fort jag började rida för Karin så fick vi ett helt annat fokus och det var som om vi inte hörde vare sig snö eller annat som pågick runt omkring. Härligt! Karin tyckte att jag hade fått till styrningen (som vi tränade på sist) riktigt bra. Alltid kul när det märks att man har tränat på läxan. I dag fick jag arbeta med tempväxlingar i traven med bibehållen aktivitet och Karin beskrev det som om jag skulle öka eller minska fartvinden. Rätt bra liknelse faktiskt, även om jag förstod redan innan vad hon pratade om. I och med att jag gjorde det så blev Mackan mer självbärig och mycket lugnare i munnen. Karin tror att vi kan få bort problemet med tungan om vi kan hjälpa honom att hitta sin egen balans och att han lägger mer vikt på bakbenen. (Tror att jag minns rätt.) Jag fick arbeta lite i galoppen och hitta aktiviteten i stegen även här. Med bibehållen aktivitet så fick jag rida förvänd galopp (som den är i LA:1) och Karin tyckte att han såg fin ut där. Hon sa att det var viktigt att jag lät honom hitta takten och balansen utmed ena långsidan innan jag gick in i den förvända galoppen. 

 

Tre bra saker:

1. Ridningen kändes bättre än vad den har gjort på länge.

2. Mackan och jag var i samma koncentrationsbubbla 98% av träningstiden.

3. Jag har fått till styrningen på ett mer naturligt sätt.

 

Att förbättra:

Sänka min spänningsnivå när Mackan är spänd.

 

I dag var det också dags för del 3 i kursen Mental träning. Vi pratade mycket om målbilder och hur vi skall tänka när vi sätter upp våra målbilder. Vilka hinder som ev kan finnas och hur vi hanterar dem. En riktigt bra kurs! Tänk vad mycket vi kan påverka bara genom att tänka rätt. I dag knäckte jag en blyertspenna enbart genom att köra ett ”karateslag” med pekfingret! Det trodde jag faktiskt inte att jag skulle kunna göra, men med fokus och lite jäklar anamma så var det lätt som en plätt. Nu skall jag läsa igenom mina sju sidor med anteckningar så jag inte glömmer vad vi pratade om i dag.

 

Lev väl!

 

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: