Träning för Elin: ”sätt honom i arbete direkt.”

Sportlov och möjlighet att disponera tiden som jag vill. Härligt! I dag var det träning för Elin på förmiddagen och klockan ringde redan vid 7.00 så att jag skulle kunna hinna med en långfrukost i alla fall. 🙂

Under tiden som jag värmde upp så reagerade Christinas häst på något och Mackan var inte sen att haka på, och efter det så hade jag fullt sjå med att få honom avslappnad. Han hörde spöken lite överallt och såg saker som inte fanns. Försökte med tempoväxingar, men han låg på som ett ånglok i handen och ville inte ta några förhållningar alls. Elin kom er till manegen när jag precis hade börjat trava och jag tänkte ta lite galopp för att se om han slappnade av efter det – det gjorde han inte. Elin sa att jag fick sätta honom i arbete direkt så att han får det att tänka på istället för att ha fokus åt alla andra håll, så jag fick börja jobba honom i galoppen direkt och göra många halvhalter, tänka öppna på volten och lägga in övergångar. DET funkade. Efter en stund så gick han mycket bättre och hade inte alls fokus utåt – förrän Ulla kom med alla lunchpåsar på utsidan av manegen. Då spände han till igen och jag fick be Ulla sjunga en trudelutt, men hon nöjde sig med att prata lite istället, vilket gick precis lika bra. Jag fick fortsätta arbeta Mackan i galoppen och fokus låg på bakbensaktiviteten: kvicka, energiska steg. Jag skulle också tänka ”tryckknapp eller magnet” i naveln som skall fästas i ryggraden, för då blir jag rakare i ryggen och inte riktigt lika svankig och kommer då under/in med mitt bäcken bättre. 

Jag hade ett önskemål om att vi skulle titta på skolorna de närmaste träningarna, så i dag började vi med öppna. I och med att vi inte har några speglar i ridhuset så har jag svårt att se tvärningen och om jag gör rätt och då är det bra att ha ett par extra ögon med sig. Jag fick arbeta med överlivet och blicken samt att ha stödet i yttertygeln. Det var lättast i vänster varv, för i höger varv så är det jobbigt att ha ett ärligt stöd när Mackan lägger tungan på vänstersidan och sitter fast. I det läget får jag ”mecka” lite med vänsterhanden och se om han kan släppa taget om bettet, och det funkar oftast. Ibland blev öppnorna bra och ibland mindre bra så jag får träna mer på dem till nästa gång. 

Tänk att det kan vara så himla roligt att rida och träna!

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 75

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: