Programridning för Britt Hammar.

Tisdag och påsklov. Härligt. Ligga och dra sig i sängen, rida igenom programmet mentalt, rida om programmet igen (eftersom jag har svårt att hålla fokus), göra om det igen på grund av att Mackan drog iväg som en påskhare med jämfotagalopp där det var mellangalopp, sucka lite och gå vidare i livet med långfrukost och tv:n som sällskap. Alldeles underbar morgon med andra ord.

Jag red ju igenom programmet i går kväll med väldigt varierad kvalitet och inför kvällens programridning så bestämde jag mig för att jag skulle ha fokus på takten och på att förbereda Mackan väl inför alla rörelser. Inget annat – ja, förutom att komma ihåg vägarna då. Jag red fram i ca 45 minuter och var noga med att få honom uppmärksam och väl igång med bakbenen. Vis av gårdagen så gjorde jag en del övergångar och då även skritt-galopp så att han var med på noterna. När det var min tur så förberedde jag mig så som jag hade tänkt mig och gjorde en skitkass inridning. Fattar inte vad som hände.. Jag var nog alldeles för ivrig att ”göra rätt” så jag försökte korrigera när han ställde sig lite snett och då blev det ännu snedare. Typiskt. (Fick en 5:a på det.) Jag fortsatte programmet och det kändes som om Mackan var med på noterna. ”Takten, takten, takten” ekade i mitt huvud och det var nog ett rätt bra matra för dagen. Fick genomgående rätt bra poäng (med tanke på gårdagen) – allt från 5-8 i en  blandad kompott. Det var nog flest 7:or och 7,5 vilket känns riktigt kul. Fick 7:a på ryttarens sits och hållning, vilket är bra i och med att det är koeff 3 på det. Korrektheten i uppvisningen fick jag 7,5 på med kommentaren ”du red noggr vägar o hade rätt tempo. Kul! Sammanlagt kom jag upp i 237 poäng (67,714%) och det kan alltid bli bättre. Nu skall vi bara upprepa det här på tävling, men innan dess skall jag ha ridit igenom programmet mååååånga gånger – både i huvudet och i verkligheten. 

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 90

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: