Husaby Hästklinik – besök 1.

Upp tidigt i ottan för att lasta hästen och lämna stallet redan vid 06.00. Resan upp tog nästan tre timmar och vi var framme i god tid. Vi fick ställa in Mackan i en box och sätta oss ner i deras sköna Chesterfieldsoffa och ta en fika under tiden som vi väntade. Det fanns både frukt, bullar, kakor och många olika sorters varma drycker. Najs!

Efter en liten stund kom det en assistent och hämtade mig och jag fick ta med mig Mackan ner till löpargången där veterinär Anna-Karin Sandberg väntade. Hon lyssnade in ordentligt vad jag hade att berätta under tiden som hon kände igenom Mackan. I och med att han blev böjd runt om i Helsingborg så böjde hon inte allt igen utan hon böjde båda fram och böjde i kors bak. Mackan visade ingenting. När hon var klar med sin undersökning så fick jag ställa in Mackan i boxen igen och vänta på equieterapeuten Charlotta Lindgren. Fika igen i sköna soffan.

Charlotta kände igenom Mackan och noterade att han var spänd uppe i nacken på vänster sida samt att han hade ont när hon tryckte på biceps brachii. Hon såg också att han var asymetrisk i tornutskotten åt höger och att han hade en låsning i manken. Han har också lokal strukturökning på främre bogbladskanten. Charlotta var väldigt noga med att visa mig och låta mig känna så att jag skulle förstå och se det hon också såg. När Charlotta var klar så vad det fika i soffan igen.. Vi hann också med att köpa fördiglagad mat som vi värmde i deras micro. De hade många olika rätter att välja mellan och kostnaden kan man få på fakturan. Smidigt.

Efter lunchen så blev vi hämtade igen av en assistent som skulle raka Mackan inför ultraljudet. Hon rakade båda sidorna på halsen samt området vid bogleden på höger fram. In med Mackan i järnspiltan där han fick vänta en stund innan Henrik kom. Under tiden var det en assistent som frågade om Mackan hade fått lugnande. Hahahaha! Nej, svarade jag, han bara är sådan. Tjuren Ferdinand. Henrik ultraljudade och både Charolotta och Anna-Karina tittade. Det visade sig att Mackan fortfarande är inflammerad/gallig vid några facettleder i halsen, men inte riktigt samma som han blev behandlad för senast. I Helsingborg var det C3-4, C4-5 och C5-6. Nu var det C5-6 och C6-7 på båda sidor. Detta innebär ju att han har svarat bra på två av dem som han tidigare blev behandlad i. Förutom halskotorna så såg de också en inflammation i bicepsbörsan på höger sida och blev behandlad med kortison (Celestona) även där. För att toppa det så fick han också Metacam intravenöst på kliniken och skall få det oralt hemma i 10 dagar.

Avslutningsvis så fick Mackan stå i boxen för att piggna till medan vi satt i soffan och fikade. Efter en stund så kom både Anna-Karin och Charlotta och slog sig ner i soffan för att prata eftervård. Anna-Karin var noga med att jag fick läsa igenom deras anvisningar och att jag hade förstått dem och Charlotta hade skrivit instruktioner till Elin och Magnus för behandling hemma tills dess att det är dags för återbesök. Helt fantastiskt hur bra det kan bli! 

Eftervården för Mackan för tillfället innebär att han skall skrittas vid hand ca 15 minuter dagligen i två veckor, därefter utökas tiden med 10 minuter per vecka. Om två veckor skall han få behandling av Elin och Magnus och kan då också få börja skritta i backar. Nytt återbesök om fem veckor eftersom det är då som Charlotta är på kliniken nästa gång. Då hoppas vi att inflammationen har lagt sig och att Charlotta kan fixa till hela hästen, vilket inte blev gjort i dag eftersom man inte gör det i samband med kortisonbehandling och att det då var prio ett i dag. Nu håller jag tummarna för att han svarar bra på behandlingen, men det är som Anna-Karin sa: sådana här halshästar måste man underhålla regelbundet. Helt bra lär han aldrig bli, men jag hoppas i alla fall att han blir rid- och tävlingsbar igen.

Mycket soffa blev det den här dagen, men det var det värt. 

Lev väl!

Mackan med plåster – från början hade han tre, men de trillade av efter lite rullning och några timmar i boxen.

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: