4 x 100 meter trav :)

Jaha, då var det dags att sätta igång med traven igen. Det skall bli kul även om det är lite svårt att få till det på rakt spår så här i mörka hösttider. Mörker, vildsvinsrisk, blåst och regn gör faktiskt att jag väljer manegen på vardagarna. Tänker att det får bli som det blir när förhållandena inte är optimala. 

Jag fick ett schema för hur jag skall sätta igång Mackan och första veckan så innebär det trav 4 x 100 meter 3-4 dagar i veckan och övriga dagar rejält med skritt. Det fick bli kortsida + långsida + kortsida i manegen. Mackan tycker att det är jätteroligt och älgar på med öronen framåt. Kvaliten i traven blir väl inte den bästa alltid eftersom det bara är 100 meter, så det finns liksom inte så mycket tid att arbeta på. Sammanlagt red jag 30 minuter i dag.

Efter ridningen så stretchade jag nacken så som Charlotta visade mig uppe på Husaby Hästklinik. Jag  skall hålla handen så att den gränsar till nackkotan som skall stretchas och därefter skall jag ställa honom i nacken/halsen så att ligamenten töjs. Detta skall göras kota för kota på båda sidor. Det märks tydligt att det är något mellan två kotor på vänstersidan av halsen, för där är han mycket stelare. Kanske är det där som ursprungsskadan sitter? Känns rätt logiskt i och med att det var vänstersidan av halsen som började spöka för drygt två år sedan. Hoppas att stretchningen hjälper gott och att han kan få upp rörligheten i halsen igen. Stretchade frambenen bakåt, och då utan böjning. Inledningsvis ville han inte alls vara med utan drog fram benen så fort jag töjde, men ganska snart så gick det bra att stretcha i alla fall i några sekunder. Får jobba med det så att det blir längre och längre tid över sikt.

På det stora hela så ser det rätt ljust ut.

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: