Husaby Hästklinik – besök 3.

Äntligen var det dags att kolla upp Mackan igen på Husaby Hästklinik. I dag fick jag med mig Amanda som sällskap, och det var lika trevligt som alltid. Vi lämnade Kungsbacka 10.00 och var framme i Husaby drygt 2,5 timmar senare. Det var fullt av transporter på parkeringen och fullt av människor i väntrummet, så veterinärerna och övrig personal hade nog fullt upp i dag.

Jag fick börja med att gå runt lite med Mackan i manegen i väntan på Anna-Karin och Charlotta, och efter en stund kom det in några andra som skulle longera sin häst. Typiskt nog blev Mackan ”rädd” för något och började galoppera, vilket medförde att jag tappade honom. Pinsamt. Som tur var så stannade han bara 10 meter från mig så att jag kunde ta honom. Tänk om han hade galopperat iväg bort till de andra och ställt till det där! Hemska tanke. Efter en liten stund var det min tur att longera Mackan och då fick han värsta rycket igen, bockade och brallade som tusan, och Amanda hörde veterinären säga att hon blev riktigt nervös för att han kanske skulle gå omkull. Som tur var så gjorde han inte det utan sansade sig efter en liten stunds rodeo. Då fick de se honom i skritt och trav också och de var tydligen nöjda med det de såg. I och med att han visade sig vara riktigt rörlig och fräsch så ansåg de inte det vara nödvändigt att ultraljuda halsen igen. Istället fick jag gå med Charlotta för en genomgång av skelett och muskler och hon konstaterade att jag hade gjort ett fantastiskt jobb med honom. Hon sa att han bl a var rund och fin över rumpan och hade satt fina muskler – då sa jag att det hade jag med i och med alla våra promenader. 😉 Charlotta kände igenom Mackan och fixade och trixade med lite allt möjligt. Hon konstaterade att han var lite stelare att böja åt vänster (mellan C4/C5) men i övrigt ok. Höger sida läker sakta men säkert, bröstmusklerna är något trådiga på båda sidor. (Hon kände ingen muskelbristning, så jag kommer att avboka återbesöket hos Stefan.) Mackan var något spänd i ländryggen men det var avsevärt bättre än sist hon såg honom. Charlotta satte ett antal akupunkturnålar och gav honom laserbehandling och jag kan gärna se till att han får ytterligare akupunktur eftersom han svarade riktigt bra på den behandlingen. När hon skulle stretcha frambenen bakåt så var hon tvungen att ha raka ben eftersom Mackan tyckte att det var obehagligt med böjda ben. Tydligen stramar bröstmusklerna extra mycket när man böjer benet samtidigt som man stretchar det.

Min hemläxa blir att försiktigt stretcha halsen, kota för kota, 1 gång per sida, 3-6 gånger i veckan och jag fick en tydlig instruktion om hur jag skall göra det så det skall säkert gå bra. Jag skall dessutom fortsätta att massera vissa områden som hon har markerat i ett behandlingsprotokoll och också stretcha frambenen bakåt. Hon lämnade med förslag på laserfrekvenser till Magnus för vidare behandling.

Jag har fått ett träningsprogram av Anna-Karin som innebär att jag skall börja med ett intervallprogram (trav) och om fyra veckor så skall jag kunna börja galoppera. Kruxet är att intervallerna gärna skall göras utomhus på rakt spår – hur det nu skall gå till i höstrusket med vildsvin runt knuten?? Det får nog bli en och annan trav i manegen eller i paddocken misstänker jag..

Återbesök 13/1-14. Tills dess så tänker jag vara glad! 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: