Huvudet i normalläge igen :)

Efter Mackans ”nackspärr” härom dagen så har han fått några dagars vila – allt för att nacken skall må bra. Som vanligt har jag googlat och letat efter andra ryttare med liknande erfarenheter, men utan att hitta något särskilt. Det finns en del gamla oavslutade trådar på t ex Bukefalos, men de tillför inget i behandlingsväg utan bekräftar mest symtomen: hästen håller huvudet lågt, kan inte lyfta huvudet, verkar nästan sederad, tom i blicken mm. Det hade varit intressant att få reda på hur dessa människor har gjort för att underlätta för sina hästar. Själv kylde jag det akut svullna området med vatten i ca 15 minuter och la därefter på kyllera. Dagen efter tog jag på Schaettes gröna liniment och masserade in det försiktigt, vilket Mackan verkade gilla starkt. Skall fortsätta att massera in liniment ett par dagar enligt rekommendation från Magnus (kiropraktorn). Avvaktar med andra behandlingsmetoder och ser vad som händer. Förhoppningsvis kan jag sitta upp i morgon, fredag, och då känna hur han känns. Även om han verkar bra så kanske han inte är det, för det är ju som Charlotta på Husaby sa: ”en skadad häst är en död häst i hans värld” och då vill det till att dölja sina skador så bra man bara kan. Ibland önskar jag att Mackan hade visat när han har ont på ett tydligare sätt, för jag misstänker att han är så himla godmodig att han biter ihop och gör sitt bästa – i alla lägen.

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: