Då var det dags igen… :(

Efter en riktigt trevlig dag med vännen Lotta så åkte jag till stallet för att ta hand om min älskade häst. När jag hämtade honom i hagen så märkte jag direkt att han inte var ok eftersom han gick med huvudet nästan nere i backen på väg in till stallet. I vanliga fall går han med hvudet högt och har riktigt bråttom in, men inte i dag. Han gick långsamt och med huvudet lågt och hade inte alls bråttom. Misstänker att han har jagat flygfän och då knäckt till nacken igen – samma sak hände för ett antal veckor sedan och då räckte det med några dagars vila + kiropraktorbesök och laser så var han ok igen. 

När han blir så här så svullnar han uppe vid mankammen på vänster sida, ca 25 cm bakom öronen. Första gången det hände så fick jag rekommendationen att sätta på kyllera istället för att massera med liniment, och så gjorde jag även i dag efter det att jag först kylt området med vattenslangen i ca 15 minuter. Det var lite svårt att få kylleran att fastna efteråt, men med lite tålamod så satt det till slut ett tjockt lager på varje sida om nacken. Sprayade med insektsspray och slängde på flugtäcket innan jag hängde tillbaka sadeln i sadelkammaren igen. 

Jag får avvakta och se hur han verkar i morgon, men mest troligt är att jag får avanmäla torsdagens programridning och kanske även söndagens tävling. Men det gör ingenting – huvudsaken är att min fina häst blir så bra han kan igen så att vi kan fortsätta träna och tävla även i framtiden.

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: