Tömkörningsclinic

Veckan som har gått så har det varit fokus på det som jag fick göra på träningen för Kajsa förra helgen. Upp med huvudet (på hästen), lätt i handen och rätt ställning i nacken (så att gropen i muskeln syns). Det har inte varit så mycket konditionsträning, utan mest teknikträning – men det är inte fy skam det heller. 🙂

I onsdags red jag inte utan lät Mackan gå på linan istället för att slippa ha en heffaklump på ryggen varje dag… Han var riktigt nöjd med det och när han skulle trava över cavaletti så gick det bra i ena varvet, men i andra varvet fick han tokspel och hoppade längdhopp över bommarna istället. Full racergalopp blev det också emellanåt.

I dag fick Mackan vila i och med att Frillesås Rid- och körklubb hade tömkörningsclinic med Anders Eriksson. Det var några år sedan som jag var på clinic med honom och det är alltid roligt att få chansen att lära sig något nytt. Jag vet inte om det var så att han anpassade nivån efter publiken, men det var ganska basic det han visade. Det jag tog med mig från kvällen var att jag skall tänka ”skottkärra” när jag tömkör, hålla händerna lågt, inte ställa några direkta krav på hästens huvud, inte ha något i handen, inte använda gramantöm, sätta snokremmen genom bettet och upp över nosryggen istället för att knäppa den under hakan på hästen. (Funkar tydligen bra att rida med också, vilket jag skall testa så snart som möjligt.) Kanske att det var något mer, men det har jag för tillfället glömt i så fall.

Ser fram emot att testa mina nya kunskaper, men ser samtidigt att jag måste träna på det jag tränade på med Kajsa – hon kommer ju tillbaka 7/12.

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: