Överansträngd sena?

I förrgår eftermiddag när jag kom till stallet så såg jag direkt att det var något med Mackan eftersom han stod och avlastade fram, växelvis. Skit också! Tog in honom direkt och såg att han var väldigt stapplig när han gick. Kontrollerade hans hovar och såg att det var packat med stenmjölsgrus, format konvext, i hans hovar. Hoppades att det bara var det som gjorde att han var lite stapplig, men sådan tur hade jag inte. Då tänkte jag att han kanske var öm i fötterna efter att ha gått med grusstyltor på dagen, så jag lät honom stå inne i boxen i går istället för grushagen. Jag kände över hans ben men kände ingen värme eller puls. Märkligt. 

I dag kom Vivvi ut med värmekameran och såg då att Mackan hade ökad värme på senorna i höger fram. Hon kontrollerade båda frambenen från olika viklar för att kunna se och jämföra. Efter en stund med värmekameran och visitering så sa hon att hon tror att det handlar om en överansträngd sena. Hon tejpade med kinesiotape (?) och därefter fick Mackan Biolight av mig. Han skall få tre program varje dag: 1. Acute 2. Follow up 3. Drainage 1 (på hela höger fram.) Kompletterade det hela med stallbandage på båda fram innan det var dags att ställa honom i grushagen. Får återbesök av Vivvi med värmekameran om en vecka för att se hur det ser ut då. Ev kontaktar jag veterinär för att få ett ultraljud på det och för att få en plan för hur jag skall behandla vidare.

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: