Att lära är något av det bästa som finns!

Jag vet inte om det är på grund av min lärarroll eller om det finns i mina gener någonstans det här med glädjen över att söka fakta och hitta nya saker att fylla tomrummen i hjärnan med. Att hänga med i forskningen och ta till sig kunskap är oerhört viktigt enligt mig. ”Så har man alltid gjort och det har fungerat” passar inte mig alls. Jag vet att jag sticker ut hakan ibland med mina åsikter, men i min mening är människor som inte tar till sig nya kunskaper faktiskt lite inskränkta. Framför allt gäller det alla nya studier och ny forskning kring våra älskade hästar. Varför inte hänga med i tiden och försöka skapa en ännu bättre tillvaro för sin häst? Inte på något vis att jag säger att jag är fullkomlig, men jag försöker i alla fall. 😀

I min jakt på ny kunskap så stötte jag på en bra länk om Ridunderlag. Det här med underlag är ett kärt barn för många men som samtidigt väcker starka känslor. Så istället för att bara ha en åsikt så tycker jag att man kan läsa på lite mer och försöka sätta sig in i hästens biomekanik och vad som händer om man rider på olika underlag och därefter försöka skapa de bästa förutsättningarna för hästarna. För länge sedan såg jag ett par filmer (från trovärdig källa som jag tyvärr inte hittar nu) om vad som händer med leder och ligament när man rider med broddar på olika underlag. Väldigt intressant! Efter det rider jag bara med broddar om det behövs, men många andra broddar på i november och broddar av i mars och rider då på grusvägar/asfaltsvägar och i ridhus – oavsett om det är halt eller inte.

Så mina vänner: Ta till er ny kunskap så ofta ni kan och då inom alla områden ni är intresserade av. 😀

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: