Massage och ström

De senaste veckorna har Mackan inte riktigt varit sig själv i vissa avseenden. Han har varit sur när jag har sadlat, han har surat när jag har borstat under magen och han har visat missnöje när jag har dragit gjorden. Inte alls likt honom. Dessutom har jag inte riktigt känt igen honom i ridningen heller. De två senaste träningarna har jag fått kämpa rejält för att få honom lösgjord och eftergiven och han blev riktigt lack när jag använde ytterskänkeln för att få in bogen och kunna hålla mig innanför spåret på volten och sparkade mot skänkeln. Oj då! Det hör ju inte till vanligheterna att han lyfter bakbenen högt i onödan. 😉

Eftersom han inte brukar hålla på så här så bad jag Emelie rycka ut för en massage och check av musklerna och som tur var så hade hon fått en lucka och kunde komma relativt snabbt. Hon konstaterade att Mackan hade spänningar i halsen, i bogpartiet, under buken och i ländryggen. Inte undra på att han var grinig! När Emelie kände på honom under buken så stod han och högg i luften hela tiden och visade tydligt att det var riktigt obehagligt. Hon hann inte lossa alla spänningar på en gång och fokuserade därför på bog, buk och ländrygg. Mackan fick dessutom ström i biceps och i ländryggen för att släppa de värsta spänningarna. Han har fått många olika behandlingar men aldrig behandlats med ström tidigare, men han tog det bra och det märktes att han slappnade av och tyckte det var skönt när spänningarna släppte. I och med att det var rätt mycket att fixa så blir det ytterligare ett besök om ca 1,5 vecka.

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: