Styltor trots sulor.

Mitt i detta underbara vinterväder så är jag lite bekymrad. I dag ville jag kolla om det funkade att motionera Mackan i paddocken utan att han fick styltor, så jag inledde med att stå på backen och ha Mackan på linan. Tyvärr visade det sig att han fick rejäla styltor fram trots att jag hade sprayat med pälsglans på sulorna (enligt tips på nätet). Det var bara att avbryta longeringen för att gå in och sadla och förbereda för ett ridpass i manegen.

Väl inne i manegen så satt jag upp och skrittade en del och märkte då att Mackan snubblade ovanligt mycket. Skit också! Det verkar som om han kan vara extra känslig för hur underlaget är (med tanke på hans spänningar i muskler och allt snubblande) och i och med det så får jag problem. Rida ute = styltor. Rida i manegen = snubblig häst och spända muskler. Alternativet, som jag ser det nu, är att lasta och åka iväg för att rida på ett stabilare underlag. Typiskt. Som tur är så är det inte så långt tills dess att Mackan skall få nya skor och då måste vi fixa så att han inte får snöstyltor fram. Men då kanske snön är borta…

 

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

2 reaktioner till “Styltor trots sulor.”

 1. Att de får styltor trots plastsulor fram är välkänt 😉 det drabbas vi av varje år. Vi tar bort plastsulorna när det är vinter och har bara snösulor. Känns bra att hoven slipper sulor under en period. Om du har fyra broddhål kan du skruva i polar pads som de påstår fungerar bra. Vi har också testat att klippa till glasslock och trycka fast i hoven men det lär väl inte gå när de redan sitter en sula där 😟
  Har ni dåligt underlag? Fick för mig att jag hört det innan. Är mackan väldigt känslig för underlaget? Vi rider i alla möjliga maneger utan att vi har problem 😕 Kanske för att vi sällan rider på samma underlag flera dagar i rad.

  Gilla

  1. Oj! Jag har hört att de inte behöver snösulor om de har hela sulor. Jag kanske skall be Kjell sätta på snösulor i nästa vecka när han kommer och skor.
   Mackan är en rätt känslig kille, tyvärr. När jag har kunnat variera underlaget mer så har han varit riktigt fin i både leder och muskler, men nu har han ”saggat igen” i musklerna. Underlaget i manegen blir djupare och inte så stabilt när det inte går att vattna ordentligt. Mackan snubblar och jag misstänker att han spänner sig. Det bästa är att göra som ni gör – variera underlagen mer.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: