Äntligen luft!

Då var plusgraderna tillbaka och såväl stalldörr som Mackans fönster kunde återigen öppnas. Så himla skönt! Jag är glad att jag står i ett stall där vi oftast kan ha våra fönster öppna, för i några stall vi har stått i tidigare så skulle dörrar och fönster vara stängda så snart det blev höst/vinter i almanackan. Jag köper faktiskt inte det där att det skall vara stängt för att vi tvåbeningar kanske fryser – det är bara att klä på sig mer! Hellre frisk luft än att behöva höra någon mullrande fläkt hela tiden.

När vi byggde vårt stall i Åsa så valde vi bort vattenkoppar i boxarna just för att slippa ha stängda dörrar och frusna ledningar. Vädringsluckorna ovanför alla fönster var i princip alltid öppna och stalldörren likaså. Det var öppet i nock och luften var hur bra som helst. Visst var det kallt och emellanåt hände det att vattnet frös i hästarnas hinkar i boxarna, men då var det bara att fylla på med lite ljummet vatten. Vi hade ju endast fem boxar så det var lätt fixat.

Även om det är riktigt trevligt och bekvämt att stå uppstallad så kan jag verkligen sakna vårt stall.

Stallet

stallet

 

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

2 reaktioner till “Äntligen luft!”

  1. Vi har inte heller vattenkoppar. Plockade ut fönstren i boxarna en sommar för några år sen och de har fortfarande inte kommit in igen. Hästarna fryser ju inte utan mår bara bra av frisk luft.

    Gilla

    1. Det är förvånansvärt många som inte tänker så, utan envisas med att stänga både dörrar och fönster för att istället dra på en mullrande fläkt. Mer frisk luft till hästarna! 😃

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: