Pigg och energisk!

Ack vad jag bedrog mig. I min enfald trodde jag att Mackan skulle vara så där lagom lugn att rida ut på i och med att han har gått två dagar i paddocken innan. Så fel jag hade… Inledningen av uteritten var stillsam men när vi hade kommit fram till golfbanan så ville inte fina hästen gå framåt längre, utan ville bara stå still och titta på utsikten. När jag då tryckte till honom med sporrarna så flög båda bakbenen ut samtidigt som han pep. Märklig häst. Hur som helst så fattade han att det var dags att röra sig framåt, över den porlande lilla ”bäcken” i det djupa diket. Efter lite övertalning så tog han ett stort kliv i vattnet och klättrade upp på andra sidan diket. Duktig häst! Fortsättningen blev rätt så lugn och jag höll honom i skritt så länge jag kunde. När vi hade lämnat grusvägen och kommit upp på stigen (där vi brukar trava och galoppera) så fick han fullständigt fnatt. Småbockade, galopperade på stället, taktade och gick mer uppåt än framåt. Ja, ja, lite trav med inslag av galopp fick det bli för att han inte skulle explodera på stället. När jag hade kommit halvvägs så var jag tvungen att vända på grund av att det låg snö i grusbacken där vi skulle ner och Mackan var inte broddad och inte heller har han snösulor fram.

På vägen tillbaka så tyckte jag lite synd om honom i och med att han hade så mycket energi som han inte fick utlopp för, så när jag kom fram till galoppbacken så galopperade jag den delen som inte var täckt av snö och vände tillbaka igen för att  göra om samma sak 5-6 gånger. Efter det var Mackan liiiiite tröttare, men bara lite. 😉 Sista biten hem kunde han faktiskt skritta på långa tyglar. 😀

Visst, han har inte gått så mycket de sista två veckorna och är alldeles säkert pigg bara för det, men jag har också funderat över om han reagerar på den lilla mängden havre han får. (Endast 5 dl fördelat på 3 mål.) Jag har ju introducerat en lite annorlunda foderstat, men jag får ge det lite tid och utvärdera havren om ett par veckor när han är mer igång igen. Det vore märkligt om han skulle känna av endast 5 dl havre… eller?

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

2 reaktioner till “Pigg och energisk!”

  1. Hehe, känner igen det där med taggade hästar! 🙂 Skönt att du kunde galoppera lite iallafall! Det var nog bra för den mentala hälsan. Jag har ju själv en energisk och stundtals tossig herre, men det där med havre har ingenting med saken att göra för honom iallafall. Jag har testat både att inte ge havre alls, och som nu när han får 1,5 liter om dagen. (Det är allt kraftfoder han får ihop med lite betfor, mineraler och nypon, resten av det han äter är fri tillgång på grovfoder). Han har aldrig varit så stabil som nu kan jag säga. Så här har det nog inte med havren att göra. Men visst, man får prova sig fram! Och det har ju att göra med den totala foderstaten såklart vad du ska stoppa i pållen. 🙂

    Gilla

    1. Nu försöker jag hitta bra ridvägar där jag kan trava och galoppera längre sträckor än vad jag kan göra i omgivningarna nära stallet. Tror absolut att för lite trav och galopp den senaste tiden bidrar till Mackans överladdning, för så lite kraftfoder som han får nu har han aldrig fått – endast några dl havre… 🙂

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: