Avmaskning.

För att inte avmaska i onödan så skickade vi in träckprov från flera hästar till Kolla masken. Mackan har varit nollad tidigare men nu hade han 60 EPG, vilket inte är mycket alls. Nya rekommendationer är att man odlar för stora blodmasken på alla träckprov som är över 0 EPG så det gjorde vi. Det märkliga är att de vid odlingen av just stora blodmasken slog ihop flera hästar från stallet till en grupp och då visade det sig att en individ visade postivt – men man kunde då inte säga vilken. Märkligt. Om man nu inte vill att man skall avmaska i onödan så är det väl väldigt viktigt att inte samköra träckproven (såvida hästarna inte går i samma hage)?! Jag funderade på att skicka en individuell odling på Mackan, men struntade i det eftersom det då kommer dröja avsevärt längre tid innan jag kan släppa honom i gräshagen, och det vill jag inte. Som jag förstår det så är det nu tre hästar som är avmaskade helt i onödan… Väldigt märkligt… och onödigt.

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: