Dressyrträning.

Äntligen dags för lite hjälp. Så behövligt för att komma rätt i ridningen igen. Förra veckan var ju lite si och så i och med att Mackan fick kiropraktorbehandling på måndagen och nya skor på onsdagen med lätt hälta som följd. Jag red fredag och lördag med varierat resultat. På söndagen red Jossan eftersom Onsala RF anordnade tävling och jag var funktionär hela dagen. Måndagen ägnades åt promenad och i tisdags red jag och det gick så där i och med att jag var väldigt ofokuserad. Anledningen till att jag var ofokuserad var att vi var tre i paddocken samtidigt, varav den ena hästen ”slog i sko” typ hela tiden och vid ett tillfälle var den bakom Mackan när det small till och följden blev att han ilade iväg som om han blev stucken av ett bi. Efter det försökte jag hålla mig ifrån den hästen och bara det var ett helt företag med följden att jag inte riktigt kunde fokusera ordentligt på min egen ridning. Så trött jag blir på mig själv! Fördelen är att jag nu kan se vissa mönster och i och med att jag ser dem så kan jag förhoppningsvis göra något åt dem.

På träningen i dag så var det andra hästar i paddocken också, men jag hade mina hörlurar med Isabels röst i så jag hade (oftast) fullt fokus på Isabel och min ridning. Tänk vilken skillnad det kan göra bara man kan stänga av omgivningen. Tror inte ens att eventuella änder i dammen skulle kunnat spela oss ett spratt i dag.

Till en början sköt Mackan ut högerbogen i vänstervarvet och flöt ut åt sidan, men när jag rättat in framdelen på bakdelens spår så gick det mycket bättre. I andra varvet var det nästan likadant och även där gick det bättre efter en stund. Vi arbetade med övergångar och det är helt otroligt vilken nytta de gör. Övergångarna i skritt-trav-skritt fungerade rätt bra men jag fick jobba lite med övergångarna galopp-trav. Trav-galopp var riktigt bra över lag, så fattningarna behövde jag inte lägga så mycket fokus på. Det är tajmingen när jag bryter av från galopp till trav som inte fungerar så bra. Jag tajmar ofta mindre bra och Mackan ”dyker” då lite. Jag fick jobba på att hålla igång bakbenen och korta upp honom samtidigt som jag skulle hitta exakt rätt tillfälle att bryta av. Inte alls lätt. Framför allt inte om man har en petig tränare, vilket jag verkligen uppskattar att jag har. När jag hade arbetat med rakriktningen och övergångarna så fick jag en riktigt trevlig häst att rida. Han var mjuk och följsam i varenda steg. Isabel sa att han fick en ”flott” trav och jag kände verkligen skillnad mot hur det var när jag började träningen. Så jäkla kul! Nu måste jag bara arbeta med den mentala delen också så att jag känner mig lika säker som jag gjorde i höstas när jag knep några placeringar. 🙂 Längtar redan till nästa träning!

images

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: