Lyckigt lottad!

Nationaldag. Nationaldagsdressyr. Tävling, fast utan min medverkan den här gången. Istället för att tävla så åkte jag till Frillesås för att ge min vän och klubbkamrat Lotta en hjälpande hand. Jag är dock övertygad om att hon hade klarat sig alldeles utmärkt på egen hand, men det var ju ett bra tillfälle att få träffas i all den stund det sällan blir av. I Frillesås träffade jag inte bara flera av mina tidigare klubbkamrater från FRK-tiden utan också Beata som jag inte heller träffar särskilt ofta. Hästar, sol och trevliga människor – kan det bli bättre? Tror inte det. 🙂

På eftermiddagen cyklade jag till stallet för att försöka få lite stil på min egen ridning. 😉 Dock fick jag börja med att sanera Mackans krubba eftersom han hade lagt en stor bajshög rakt i krubban. Antingen ville han säga att maten inte smakade bra eller så tyckte han att det var på tiden att jag gjorde rent krubban, eller så var det en kombo av båda.

I går var vi ute i skogen och klättrade så i dag fick det bli lösgörande arbete i paddocken. Började med att värma upp ordentligt i skritt med olika övningar, travade lite och galopperade därefter i friskt tempo utmed långsidorna. Efter galoppen blev Mackan som ett ånglok och plötsligt fanns det riktigt mycket motor i bakkärran – så himla kul! Kom på mig själv med att skratta åt honom ett flertal gånger. Underbara häst! Det var knappt att jag behövde nudda honom med skänklarna för att han skulle gå framåt i fräscht tempo och jag kunde göra skänkelvikningar, mellantrav och tempoväxlingar lätt som en plätt. Längtar redan till nästa ridpass!

I dag när jag pratade med Beata så gick det upp för mig att det kanske verkar som om det är mycket som inte fungerar i stallet, men så är det verkligen inte. Jag använder skrivandet för att skriva av mig tankar och åsikter för att kunna gå vidare och jag tror faktiskt att Gåsevadholm är det absolut bästa stallet vi har stått i. Fördelarna är många! Bl a:

 • Mackan kan ha öppet fönster i princip 365 dagar om året och man väljer själv hur man vill ha det.
 • Det finns både grushagar och gräshagar. Mackan har grus vintertid och gräs sommartid.
 • Man kan själv välja om ens häst skall gå in vid 17-tiden eller senare. Ofta är Mackan kvar ute även om jag kommer vid 19-tiden och har då fått sitt eftermiddagshö ute. Helt suveränt då jag gillar mycket utevistelse.
 • Man kan välja om ens häst skall gå ute dygnet runt sommartid eller om den skall vara inne på natten. (Mackan är inne eftersom han tappar väldigt i vikt om han går ute dygnet runt.)
 • Det är en fantastisk miljö med många trevliga människor i stallet.
 • Jag har min tränare i stallet och det är flexibelt med träningstider.
 • Bra underlag i paddocken. (Bäst när det har regnat!)
 • Helt ok ridvägar om man rider ut 1-2 dagar i veckan, vilket jag gör.
 • Helt ok underlag i manegen om det sladdas och vattnas tillräckligt ofta.
 • Det finns en man (Idriz) som jobbar 8-17 måndag-fredag och kan hjälpa till med det mesta. T ex intag och service när hovslagaren kommer.
 • O S V

Vi har det med andra ord himla bra, Mackan och jag! 😀

Cattis&Mackan
Bild tagen av Amanda Sellman hemma på Skåaliden för flera år sedan, men jag älskar den ännu.

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

En tanke på “Lyckigt lottad!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: