Träning på lite av varje.

I dag var det dags för träning igen och tanken var att vi skulle träna på lite av varje för att optimera spårning och lösgjordhet, men jag stötte på lite problem i galoppen som tog lite tid att rätta till och då hann vi inte med allt det där andra. Övergångarna var ok (men det finns alltid något att förbättra), spårningen i traven fungerade bra, men när det var dags att galoppera på volten så rann Mackan iväg utåt med ytterbogen i täten. Jag fick jobba som en idiot med ytterhjälperna för att få till spårningen och på så vis kunna hålla mig lite innanför/på spåret. Vid några tillfällen bröt jag av till skritt för att tänka bakdelsvändning/fyrkant med ledande framdel och då blev det genast bättre – även med galoppen. Fick minska volten i galoppen och leda in framdelen och efter en liten stund så kändes det riktigt bra. Pust!

För att inte glömma av vad vi tidigare har tränat på så gjorde jag några diagonaler i mellantrav också. Det jag måste tänka på är att ”spänna bågen” i hörnpasseringen och före det att jag går in på diagonalen så att det finns kraft i bakkärran som jag kan rida på. Likaså måste jag vara noga med att inte släppa iväg Mackan före det att han är helt rak och när han är det så skall jag ge honom aningens lite tygel så att han går fram, men jag får inte släppa efter för mycket för då är risken att det blir galopp istället. När jag gör rätt så blir mellantraven också mycket bättre – skall bara försöka hitta lite extra kroppskontroll också. 😉

För övrigt är det det vanliga: rulla bak axlarna och skjuta ut tuttarna, halvhalter, se vägen och förbereda hästen på vad som komma skall. Om jag kan få till det – då jäklar! 🙂

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: