Träning, flytt och tävling.

I fredags, två dagar före tävling, så tränade jag för Isabel i paddocken på Gåsevadholm. Det var en helt underbar kväll och underlaget i paddocken var helt suveränt i och med att det hade regnat på natten och tidigare på dagen. Kombinationen av grus, gummiflis och vatten ger så himla mycket gratis: ökad bakbensaktivitet och ett annat schvung. Träningen gick bra och efteråt konstaterade jag att jag kommer till ridning snabbare nu än vad jag gjorde för ett tag sedan och det känns himla bra. Samtidigt som jag var väldigt nöjd och glad över  träningen så var det lite vemodigt i och med att jag visste att det var sista träningen i paddocken framför Gåsevadholms slott på ett bra tag. Höstmörkret kommer snabbt på kvällarna nu och det finns inte en chans att jag kommer hinna lasta Mackan och köra till Gåsevadholm före mörkret. Trist. Under vintern hoppas jag att Isabel kan komma till Ligården och hjälpa mig och till våren kanske jag kan rida framför slotten igen.

I lördags flyttade jag Mackan och jag fick fin hjälp av maken och sonen, vilket var en himla tur. Sonen skyfflade torvbädden i sopsäckar under tiden som maken tvättade fönstret och skurade, och jag för min del ägnade tiden åt att packa ihop nödvändiga saker och köra ner dem till Ligården. Teamwork på hög nivå! Det blev 14 säckar med torv från bädden och jag hade turen att bli av med allihop! 😀 Ett tag var jag lite orolig att jag skulle behöva köpa flera egna rhododendron och köra hem all torv, men det slapp jag nu. Pust! Jag lyckades få med mig det mesta till Ligården på ett smidigt sätt och till helgen får jag hämta det sista från Gåsevadholm. Det skall bli skönt när allt är färdigt. Det sista jag gjorde i lördags var att köra Mackan, ställa in honom i den nya boxen för att äta eftermiddagsmat och därefter rida i paddocken. Klockan blev rätt mycket innan jag var klar i stallet trots att jag inte skulle knoppa och putsa. Det var tur att jag strök mig från söndagens första klass så att jag hann fixa Mackan tävlingsfin samma dag som tävlingen var.

På söndagen red jag en LA:3 i Varberg och för en gångs skull hade jag inte sällskap med mig, vilket var lite trist. Alltid trevligare och smidigare att ha en hjälpande hand på tävling, men jag får väl vänja mig vid att klara mig själv i större utsträckning. Jag kan ju inte förvänta mig att maken skall ställa upp varje gång jag skall iväg, även om han säkert gärna gör det när han kan. Som vanligt hade jag gjort upp en detaljerad tidsplan som jag höll minutiöst och kunde på så vis slappna av och göra allt i tur och ordning. Skönt! När jag hade tänkt gå in på framridningen så fick jag inte det utan var tvungen att vänta i ca 10 minuter, vilket var kasst i och med att jag även hade planerat framridningen. Jag fick istället skritta fram i en paddock på utsidan tills dess att det var min tur att komma in, och det fungerade också bra. Mackan kändes helt ok på framridningen och jag fick flera tighta möten med andra utan att han blev mötesskygg. Skönt! Även om jag inte fick fram samma känsla som på fredagens träning så kändes han ändå bra. Så snart vi kom in på banan så började han stå emot lite och jag kontrade då med att ta en mellangalopp på ena långsidan för att få igång honom, men mitt på långsidan så skyggade han för något, spände till och kastade sig in någon meter från spåret. Typiskt. Svårt att hitta rätt flow direkt efter det… Under i stort sett hela programmet så upplevde jag att jag fick trycka fram en häst som hade tappat mestadelen av bjudningen. Skitjobbigt! Programmet kändes hafsigt och jag upplevde att jag var brutal med sporrarna (utan att det gjorde någon större nytta). Lämnade banan och var ändå nöjd med att jag hade tränat på att tävla och faktiskt ridit hela programmet utan att rida fel väg. 😉 Dock tänkte jag skippa att hämta mitt protokoll i och med att känslan inte var särskilt bra, men jag ångrade mig och hämtade det ändå. Blev positivt överraskad när jag såg att jag hade ridit ihop 63, 857%! Hade flera 7:or! Oj! Domarens samlade bedömning löd: ”Jämn uppvisning som genomgående saknar lite energi. Stadig men skall vara mer ihop.” Jo tack, det kan jag hålla med om. 🙂

Nu skall jag fortsätta träna på att tävla för att få rutin och rida precis som vanligt när jag kommer in på banan – allt för att på sikt kunna slappna av och GE Mackan energi istället för att påverka honom så att han spänner till. På lördag är det dags igen och då rider jag två klasser i Kungsbacka. 🙂

Mackan verkar trivas riktigt bra med att vara tillbaka på Ligården och mest nöjd är han nog med sitt öppningsbara fönster och den stora boxen. 🙂

14495503_10153971333792965_7927359750444522109_n

14591665_10153976178547965_8666056557671628557_n

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: