Workshop i mental träning & hemtenta.

I veckan som gick fick det bli lite varannandagsridning, men så får det bli ibland när livet bjuder på annat. För att Mackan skulle få röra lite på sig dagen efter det att Eppie red så tog jag honom på lina i paddocken. Så kul! Börjad i vänster varv och han riktigt samarbetsvillig och lyssnade suveränt bra på kommando. Arbetade lite på volten och lät honom gå ut på långsidan emellanåt för att sträcka ut i traven för att återigen ta in honom på volt. Det verkar som om han verkligen gillar den typen av arbete. 🙂 När jag övergick till höger varv så började han bralla och skjuta ut vänsterbogen samtidigt som han mer eller mindre gjorde skänkelvikning åt vänster. Fasen också! Det hade jag ju glömt! Kortade linan och joggade med honom lite på volten innan jag lät honom få full längd på linan igen och då gick det mycket bättre. Inte alls som i andra varvet, men inte heller så katastrofalt som det har varit emellanåt tidigare.

Torsdagen fick Mackan vila eftersom jag hade träff med min barndomskamrat Lena. Alltid lika trevligt att träffas – även om det bara blir en gång om året. 😉 Vi satt några timmar på Tullen och tiden gick som vanligt väldigt fort, så vi enades om att det inte skall dröja så länge tills nästa gång.

Fredagskvällen tillbringade jag mer eller mindre i stallet (som vanligt) och hade sällskap av två av mina ORF-vänner. Alla tre enades om att det var en bra idé att lägga ut lite bommar i manegen och då fick det bli. Jag försökte att rida Mackan på samma sätt som Eppie, d v s med mer energi och fart än vanligt. Det går väl så där… MEN övning ger färdighet. 🙂 Travbommarna låg med ett avstånd på 1.20 och med Mackans nya fräscha trav så måste jag nog länga avståndet nästa gång, för nu var det lite kort.

Lördagen blev en vilodag för Mackan eftersom jag hade en föreläsning/workshop i mental träning att vara med på och en hemtenta att skriva. Fixade stallet snabbt på förmiddagen och åkte ut till Onsala för att under ca fyra timmar ha fokus på mental träning med Johan Lundgren. Det var fyra intressanta timmar där alla fick dela med sig av både det ena och det andra och jag är övertygad om att alla fick med sig något matnyttigt därifrån. Kvällen ägnade jag åt att skriva på min hemtenta – inte så kul, men intressant och nödvändigt.

Söndagen satt jag framför datorn för att hinna bli klar med hemtentan och lämna in den före det att jag åkte till stallet och det var med nöd och näppe som jag fixade det. Puh! Det var med en lättnad och en skön känsla som jag åkte till stallet på eftermiddagen! Så himla skönt att kunna lägga tid i stallet utan att behöva känna pressen av att åka hem och jobba med tentan. 🙂 När jag red så hade jag återigen Eppies ridning i bakhuvudet – full fart framåt. Självklart inte helt utan kontroll, utan mer att rida hästen bakifrån och in i handen. Som avslutning red jag igenom LA3 i och med att jag skall rida det programmet på tisdagens programridning för Britt Hammar, och trots att jag har ridit det flera gånger det senaste så började jag med att rida ut i höger varv istället för i vänster varv. Senil?

I dag var det dags för Eppie att rida igen och det är riktigt roligt att stå och titta på. Dels för att jag kan konstatera att jag har en väldigt fin häst, men också för att Eppie är så himla duktig på det hon gör. Det är också intressant att höra och jämföra hennes tänk med mitt, för någonstans skall det här mynna ut i att jag också kan rida Mackan med den energi som hon lyckas få fram. Det värsta är att det ser så jäkla lätt ut när hon gör det… 😉 Mackan kommer säkert att få lite träningsvärk, men med rätt upplägg och lite friskvård så skall han säkert ta sig igenom det här helskinnad. 😀

morot

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: