Mananalys. Hokus pokus?

I februari för snart ett år sedan berättade en bekant om att hon hade skickat in en ”hokuspokus mananalys” och att hennes häst hade blivit så mycket bättre efter att ha ätit Homeopathusets Gastrofor och Minesyl mm. Jag blev självklart intresserad och skickade in en bit av min hästs man för analys – inte för att hästen mådde dåligt utan mest för att göra en check av hans tillstånd. Ganska snart efter inskickat prov ringde Hasse från Homeopathuset upp mig och vi hade ett långt samtal om både Mackan och andra hästar, vilket var riktigt trevligt och intressant. Hasse pratade mycket om vikten att hästar skall äta stråfoder och inte massa pelleterat kraftfoder och annan onaturlig föda. (Jag hade vid den tidpunkten redan ställt om Mackan till enbart stråfoder eftersom jag några månader tidigare blivit intresserad av paleokost och vad människan är ämnad att äta. Samma borde det ju vara med hästar tänkte jag och plockade bort det lilla kraftfoder Mackan då fick.) Hasse berättade att Mackan på det stora hela mådde bra men att jag kunde ge honom Gastrofor, Ferrum och Minesyl för att få ett ännu bättre utgångsläge. Självklart ville jag det!

I september i år var jag på hästkliniken i för att återigen kontrollera min hästs tänder. Veterinären hittade en kula i tandköttet på min häst och han fick bedöva området och skära ut den lilla kulan (spottsten?). Veterinären konstaterade också att min häst hade bitit av sig en tand och när jag stod där på kliniken så kom jag ihåg att Hasse redan sex månader tidigare hade pratat om en tandskada, vilket jag då förkastade i och med att jag bara ett par månader före samtalet med Hasse hade varit hos veterinären och fått hästens tänder fixade. Märkligt. Så fort jag kom hem letade jag upp mina anteckningar från samtalet med Hasse och hittade anteckningen om tandskadan. Det stod inte vilken sida skadan var på men däremot hade jag gjort en pil och skrivit ”ont i tandköttet?”. Väldigt märkligt, men samtidigt oerhört intressant och lite läskigt.

Nu har det gått nio månader och Mackan ser ut att må riktigt bra. De muskler som så lätt blev spända tidigare är inte alls lika spända utan är dallriga och fina och de hemska utslagen han hade på huvudet är i princip borta. Om det här sammantaget beror på Homeopathusets vitaminer och mineraler eller om det är den omställda kosten vet jag inte, men för mig är det skit samma. Huvudsaken är att han mår bra.  ❤️

Jag är övertygad om att det finns människor i min närhet som förkastar hela tanken med mananalys och allt som kan tänkas vara lite hokus pokus – men hur förklarar ni det där med tandskadan och tandköttet? DET undrar jag (eftersom jag själv inte kan förstå hur det kan förklaras). NÅGOT är det ju i alla fall. 😉

PS. Kommentera gärna om ni har några tankar…

14591665_10153976178547965_8666056557671628557_n

Vackraste vackra. ❤️

 

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

3 reaktioner till “Mananalys. Hokus pokus?”

    1. Ja, det är det som är det svåra – kanske speciellt med äldre hästar och svårfödda. Jag har själv vissa svårigheter med att få i Mackan allt stråfoder och får komplettera med lucernpellts för att få ihop de MJ han behöver. Testade med havre i våras, men då spårade han ur fullständigt. 😬

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: