Träning

I dag har Mackan och jag tränat igen, fast inte centrerad ridning utan ”vanlig” träning. Sofia Alfredsson som är tränare, PT och dressyrdomare skall komma till Ligården ett antal gånger framöver och vi är ett gäng i stallet som passar på att träna då. Personligen tycker jag att det är ett plus att hon är domare eftersom hon då vet vad hon som domare vill se i olika rörelser och förhoppningsvis kommer det att hjälpa mig i min träning mot mina mål. Sofia är också duktig på tömkörning och ger lektioner även i det, så jag hoppar på det tåget också! 🙂

Det var första gången som Sofia såg mig och Mackan så det blev lite inledande snack innan jag kom igång. Jag fick därefter visa lite trav och hon konstaterade att min häst är väldigt taktmässig, vilket tydligen är både positivt och negativt. Jag har tidigare hört att det är positivt, men tydligen kan det vara svårt med t ex samling och vid en högre växel – inget som jag har märkt eller hört från någon annan tidigare. Det kan ju inte vara lätt att få en hel bild av ett ekipage direkt, så jag får väl visa henne hans register vid ett senare tillfälle. 😉

Jag fick rida på en stor volt och hålla mig från väggarna. Tänka 6-hörning och använda skänklar och vikthjälper för att hålla honom på rätt väg. Försökte koppla in min nyvunna kunskap i CR och använde överskänkeln istället för underskänkeln (med sporren) som vändande hjälp, vilket gick rätt bra faktiskt. 🙂 Efter några varv på volten så fick jag följa fyrkantsspåret och lägga till öppna på långsidorna – inte lysande inledningsvis men efter ett par vändor så blev det riktigt bra. Min upplevelse är att jag måste använda innerskänkeln rätt mycket för att hålla honom på spåret och Sofia sa att det kan vara så att det behövs nu, men att det på sikt inte kommer att behövas. Bra.

Så småningom fick jag övergå till galoppen och även där började jag på en volt runt Sofia. Jag fick öka och minska volten ett par gånger för att därefter följa fyrkantsspåret igen. På långsidorna fick jag flytta in Mackan sidvärts till kvartslinjen och därefter rida rakt fram några gånger. (Han är mycket rakare nu än vad han har varit på väldigt länge och jag upplever att jag inte behöver arbeta så himla mycket med rakriktningen varje ridpass längre. Skönt.) Efter arbetet på långsidorna fick jag gå in på en volt igen, denna gången en mindre volt, och ta båda tyglarna i innerhanden för att vända enbart med vikthjälper och skänklar. Intressant övning men inte helt lätt. På det stora hela gick det riktigt bra i båda varven, men i vänstervarvet fick jag passa ytterbogen så att Mackan inte flöt iväg. Tror faktiskt i det läget att jag helt glömde av det Yvonne pratade med mig om när jag tränade CR senast… Det är mycket att hålla reda på. Är faktiskt ganska säker på att jag glömde av att andas på rätt sätt också… DOCK slappnade jag av i mina ben och hade den berömda badbollen under rumpan i galoppen – okej då, kanske inte heeeela tiden, men nästan. 😉

badboll

Fick cred för min sits ❤ och att rida MsvC till hösten lär inte bli några problem (om inget oplanerat inträffar). Förhoppningsvis kommer jag ha en fräsch och frisk häst som jag kan fortsätta träna både CR och ”vanlig” dressyr med. Skall försöka få in lite bommar och studs på veckorna också. 😀

Den här bomserien har jag använt mig av vid några tillfällen och snart är det dags igen:

img_2282

Nu ser jag fram emot nästa gång jag skall rida igen! Typ i morgon… 😉

 

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

5 reaktioner till “Träning”

  1. Kul att läsa! Tror ni kommer överraska henne med era färdigheter 🙂
    Vad är det för tränare? Kommer hon ofta? Vad kostar hon?

    Gilla

    1. Hon är inbokad fyra gånger (tror jag) med ca 14 dagars mellanrum och det kostar 400 kr för 45 minuter (fast jag tror att jag red ca 60 min). Om du följer länken i bloggen så finns det info. 😉 Förhoppningsvis kan jag så småningom locka upp Yvonne som är CR-instruktör.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: