Equibodybalance

Ibland blir det lite mycket i min hjärna… En liten kommentar kan rulla igång mina tankar så att jag inte kan släppa dem och då googlar jag hej vilt. Nu var det dags igen. Förra helgen när jag tränade så sa tränaren att Mackan bestod av två delar – en rejäl framdel och en mindre bakdel. Ja, tänkte jag då, det är nog så han är skapt eftersom bogpartiet och bröstbenet/bringan är en halvmeter framför frambenen. 😉 Nej, riktigt så illa är det inte, men nästan. I och med att hon kommenterade bakdelen så började mina tankar snurra igen – det är inte första gången. Under åren så har jag haft svårt att få en fin överlinje och en rundad bakdel på honom oavsett om jag har klättrat två dagar i veckan eller ridit regelbundet för tränare. Jag har räknat foderstater och sett till att proteinkvoten har varit bra, jag köpte en ny sadel som skulle passa min häst och jag har varit ute i naturen och klättrat ett par dagar i veckan mm. Säg det jag inte har gjort…

När jag googlade så sökte jag på olika saker som t ex ”bygga överlinje”, ”muskla hästens rumpa” mm och då fick jag flera träffar som var intressanta, men det var EN som stack ut: Svensk hästrehab. Jag läste flera inlägg och alla var lika intressanta, men just det här om equibodybalance, bogfrihet och samling var extra bra och det stämde precis med det jag letade efter. Sagt och gjort, jag kontaktade Viveca Ewards för att höra när hon hade möjlighet att hjälpa mig. Vilken tur jag hade! Hon kunde komma till mig och Mackan redan dagen efter! Helt suveränt! (Jag är nämligen funtad så att om jag bestämmer mig för något så är jag väldigt tacksam om det går undan.)

I dag var det alltså dags för Mackan att få en introduktion i equibodybalance av Viveca. Vi började med att titta på Mackan och prata lite om vad som kunde göras och hur och även hon konstaterade att han består av två delar som inte riktigt hänger ihop, men att det finns gott hopp om att fixa så att rygg, länd och bakdel får mer muskler. Spännande. Mackan fick på sig schabraket med gummiband under magen redan i stallet och när vi kom ut i paddocken började Vivecka att introducera Mackan i equibodybalance. Jag har hela tiden trott att Mackan har bra balans, men det har han tydligen inte. När jag longerar honom så får han arbeta i ett ganska friskt tempo och då upplever jag att han är balanserad och bärig, men nu när han fick arbeta i ett lägre tempo så visade han en helt annan sida. Intressant. Utan fart och utan ryttare som stöttar och hjälper så hade han visst inte så bra balans… Här är han första gången med equiband och han ser ju riktigt knagglig ut, faktiskt stundom halt, men det blev bättre efter ett tag. Efter en stund så fick jag ta över linan och Viveca talade om för mig hur jag skulle göra: I skritten är det viktigt att jag ser till att han trampar på ordentligt och i traven skall han bara jogga och inte trava på som han brukar. Målsättningen är att han skall kunna sänka huvud och hals för att få en rundning i halslinjen och att han skall formas efter spåret (min översättning för att komma ihåg). När det fungerar så kan jag testa att låta honom galoppera, men då skall det inte vara någon racergalopp. Om jag vill så kan jag även testa att rida med equibandet, men det väntar jag nog med ett litet tag. 😉

När vi började arbeta med Mackan och bandet i dag så var Mackan struttig och hade mer fokus på det som hände utanför paddocken än på Viveca och mig, men så småningom slappade han av och svarade bra på bandet. Det märktes att det var jobbigt eftersom han blev både fysiskt och psykiskt trött och gäspade som bara den när vi var klara och han såg faktiskt riktig nöjd ut när vi gick tillbaka upp till stallet.

Om 3 veckor kommer Viveca tillbaka för en avstämning och jag är så oerhört nyfiken på resultatet. OM det här fungerar så lär jag investera i ett eget equiband. 😀 Tills vidare skall jag arbeta med honom och equibandet 2-3 gånger i veckan för att förhoppningsvis kunna se en förbättring redan om 3  veckor. Fortsättning följer! Så spännande!

equiband

 

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

5 reaktioner till “Equibodybalance”

 1. Så kul att läsa. Jag har köpt ett och är verkligen jätte nöjd. Rider med det ca 30-40 min med mycket skritt och första gången var en häftig känsla att sitta på.

  Gillad av 1 person

  1. Hur snabbt började du rida med band? Mackan har ju bara gått med band tre gånger och jag misstänker att han kanske får lite träningsvärk initialt – vilken är din erfarenhet av det?

   Gilla

   1. Jag jobba typ 3 veckor från marken och sedan rider jag någon gång på veckan med det. Ibland alla gångarter och ibland bara skritt. För att variera. Försöker använda det 1-2 gånger i veckan en uppsuttet och en longering/tömkörning.

    Gilla

   2. Så efter 3 veckor med använding från marken 2-3 gånger veckan börja jag rida.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: