Pay and jump? ;)

Ytterligare en vecka som har gått i racerfart och varit fylld med jobb, plugg och häst. Det sägs ju att tiden går fort när man har roligt och det stämmer verkligen. Härom dagen när jag var på väg till jobbet så kom jag att tänka på att jag gör enbart roliga saker. Häftig känsla! Jobbet är roligt, pluggandet är roligt (även om det tar sjukt mycket tid) och arbetet med Mackan är också roligt – kan faktiskt inte komma på något jag gör som inte är roligt. Härligt! 🙂

Mackan får tuffa på med equibandet och nu både med magband och rumpband. Han slappnar (oftast) av i arbetet och det känns som ett bra komplement till ridningen. Denna veckan blev det endast två dagar med equibandet eftersom söndagen fick bli en vilodag för Mackan på grund av att vårt yngsta barnbarn Casper döptes. ❤

I torsdags hakade jag på när två kvinnor i stallet skulle köra en ”basic” bomövning, vilket uppskattades av Mackan. 😀 Tyvärr fick den lätta kontakten med Mackans mun ersättas med mer handfasta tygeltag för att hålla honom i någorlunda normal galopp genom serien. 😉 Enligt beskrivningen skulle det vara en relativt enkel bomserie som inleddes av travbommar, därefter ett litet kryss och efter det var det galoppavstånd resten gav serien. En ganska lång serie som jag måste fila lite på för att kunna rida med kontroll hela vägen. Något av det svåraste var övergången mellan travbommarna och galoppbommarna eftersom Mackan travade över krysset istället för att falla in i galopp efteråt. Galoppfattningen blev allt annat än bra och resten blev väl ungefär av samma kvalitet. Förmodligen hade det underlättat om första krysset hade varit högre för att få galopp direkt efter krysset, eller så hade vi kunnat ha galoppbommar direkt istället för att inleda med travbommar. Efteråt insåg jag vad jag bl a gjorde för misstag: jag planerade inte min väg efter serien! Det gick undan och när jag väl tog sista ”hindret” så var jag inte alls på det klara med åt vilket håll jag skulle rida. Höger? Vänster? Eller kanske höger? Eller vänster? Hjälp! Stackars Mackan… Vi gör ett nytt försök kommande vecka och då skall jag banne mig planera både väg och tempo. 🙂 Vi bestämde oss för att det skulle vara riktigt roligt om vi tre ”dressyrtanter” kunde åka på Pay and jump i sommar. 😉 Får väl se hur det blir med det…

IMG_5882

Övriga dagar har jag försökt att rida enligt konstens alla regler och oftast har det gått riktigt bra. Det är bara när jag får svårt att hålla reda på alla olika instruktioner och glömmer av allt jag måste komma ihåg. Nästa helg kommer Sofia igen och då vill jag ha koll på det som var svårt sist jag tränade. Jag drömde faktiskt härom natten att det var träning och att jag verkligen hade fått allt på plats, men tyvärr väcktes jag av klockan och fick inse att det bara var en dröm – än så länge. 😉

I dag döptes lilla Casper i Kungsbacka kyrka. ❤

Snart börjar en ny arbetsvecka men efter den är det påsklov! Jag skall visserligen plugga en hel del men lär ändå ha tid för långfrukostar, stallhäng och kanske en och annan träff med Casper och Amanda. Synd bara att det är så långt till Martina och Hedda i Ystad… ❤

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

2 reaktioner till “Pay and jump? ;)”

  1. Vad härligt det låter! Och vad roligt med en liten hoppövning! Jag har alltid hatat travbommar men har nu efter att ha ridit i 30 år kommit på knepet. Man ska trava med sån ”ping” i traven att hästen för minsta vink vill fatta galopp! Och så ska man stå kvar och låta hästen hoppa själv, oavsett om hindret är ett minilitet kryss eller ett rejält räcke. En bra grej med en sån övning är också att man lägger in en skrittövergång eller halt på medellinjen precis innan man ska ”välja håll”. Då kan man få ordning på grejorna och hinna bestämma sig vilket håll man ska dessutom. 😉 win-win! 😊

    Gilla

    1. Tack för tipsen! Det låter ju lätt som en plätt, men hur sätter man dit ”ping” i traven? Tips på det också? 😉 Från och med nästa vecka så har vi en inhyrd coach – det blir nog lättare då. 👍🏻

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: