In i väggen!

Att gå in i väggen har jag varit med om, men inte att rida in i väggen – inte förrän i dag. Ok, visst har jag ridit in i väggen på grund av att jag har tappat kontrollen över ytterbogen ibland, men i dag fick jag instruktionen om att i princip rida rakt in i väggen. För den som inte har upplevt vare sig det ena eller det andra så kan jag meddela att det var betydligt trevligare att rida in i väggen än att gå in i väggen. 😉

På dagens träning fick jag tänka mig en fyrkant stor som 1/3 av ridbanan och vid varje hörn skulle jag rida djupt in, ända in i väggen, för att där vända (tänka bakdelsvändning) och efter det använda väggen för att…? (Kommer inte riktigt ihåg vad syftet var trots att jag fick det beskrivet för mig.) Målet var i alla fall att Mackan skulle vända runt sitt inre bakben och aktivera bakbenen utan så mycket hjälp av mig. Mellan hörnpasseringarna skulle jag rida rakt fram, vara noga med att droppa hans hals, erbjuda handen, länga mina ben, slappna av och andas. Puh! Inte helt plättlätt att komma ihåg allt! Tur att jag hade Sofias röst i hörlurarna och som kunde påminna mig om vad jag skulle göra. Inledningsvis fattade vare sig jag eller Mackan riktigt hur vi skulle göra och Sofia sa skämtsamt att Mackan kanske har någon bokstavskombination eftersom han tappade fokus för minsta lilla som hände runtomkring, men då fick jag ta några djupa andetag och tänka mer på att försöka ha honom i samma arbetsbubbla som jag försökte befinna mig i. Fasen vad bra det funkar när jag andas! 😉 Säkerligen var det min osäkerhet som påverkade honom… Inte lätt som häst att vara fokuserad när mattes tankar far runt som en virvelvind i huvudet på henne. Hur som helst så fick vi till det efter några varv och då fick vi göra samma sak i både trav och galopp. Superbra övning! När fyrkanten funkade i galopp så fick jag gå in på en sexkantig volt några varv innan jag fick följa spåret och rida skänkelvikningar in till kvartslinjen. Rakriktning: check! Tempo: check! Avslappning: Check! Rygg och bakben: Check! Andning: …? Det  var en nyttig träning och det känns som om jag är på väg att hitta en typ av ridning som min häst verkligen uppskattar. Härligt! Begrepp för mig att tänka extra på: sätesbroms, höftstyrning, droppa halsen, länga benen – mina alltså, tänka uppförsbacke med bröstet och sist men inte minst: ANDAS (förihelvete)(Jag är övertygad om att mina tidigare tränare har försökt att förmedla ungefär samma sak men att jag inte riktigt har varit där mentalt/redo. Tack för ert tålamod!)

Efter träningen var Mackan riktigt svettig, men nöjd. ❤

IMG_2366

Jag har beställt nya mulskydd för att skydda Mackans mule nu när vårsolen börjar bränna och jag hoppas att de kommer med posten vilken dag som helst. Tyvärr slängde jag mulskydden från förra året – de hade behövts nu.

Före träningen fick jag ett infall att knoppa Mackan för att kunna se hans hals ordentligt. Hans travarman gör att jag i vanliga fall inte ser så mycket av halsen då den delar sig mitt uppe på mankammen och faller tjock på båda sidorna om halsen. I vanliga fall syr jag knopparna men i dag använde jag hårnålar för att fästa knopparna, och typiskt nog tappade jag en rakt ner i Mackans hö inne i boxen. Inte så himla smart att jobba med hårnålar där… Så efter träningen var det bara att börja leta efter nålen i höstacken och nu fick uttrycket göra skäl för sitt namn – inte helt lätt trots att jag använde en magnetskål och körde runt bland alla strån. Till slut fick jag hämta en skottkärra och lasta över allt hö i och börja arbeta systematiskt för att hitta nålen. TADA! Rätt vad det var så fick jag syn på den och kunde säkra min hästs middagsmat. 🙂 Jag kan tillägga att jag helt glömde av att titta på Mackans hals under träningen…

IMG_2370

Nästa träning för Sofia är om 14 dagar, men innan dess skall jag till Yvonne och träna centrerad ridning. Det skall bli kul! 🙂

(Dessutom kan jag meddela att dressyrtanterna har hittat en coach för vårt målmedvetna arbete mot pay & jump i sommar, och på tisdag är det dags för första drillningen! 😉 )

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: