Longering.

I dag var det dags att lämna tillbaka equibanden till Vivvi och jag står i valet och kvalet om jag skall köpa ett eget set, men har bestämt mig för att avvakta ett par veckor för att se vad som händer om jag försöker arbeta enligt Art2Rides system (som är ganska snarlikt) och om det inte fungerar så kanske jag beställer egna equiband.

Jag vet inte hur många videos jag har sett med Will Faerber och hans elever och i dag var det dags att testa longering med inspänningstyglar på Mackan. I vanliga fall brukar jag aldrig ha inspänningar, men så som Art2Ride förklarar det så var jag absolut nyfiken på hur det skulle fungera. Det handlar verkligen inte om att spänna in hästens huvud utan istället snarare om att erbjuda en kontakt. (Titta gärna på videon.) Sist jag testade att använda inspänningstyglarna så visade det sig att de var alldeles för korta så i dag förlängde jag dem med ett par sporremmar som jag ändå inte använder. Fungerade hur bra som helst. Möjligen blev de till och med lite för långa så jag skall testa att korta dem aningens nästa gång.

IMG_2375

Det fungerar perfekt att ha Mackans Micklemträns med clipsen i bettringarna och fästa linan i både bettringen och nosgrimman. Då spelar det ingen roll om han skulle dra iväg och leva rövare för bettet ligger ändå still i munnen på honom. Faktum är att han är oerhört mycket lugnare att longera nu än för några månader sedan, men det beror väl på att har har gått på linan ca tre dagar i veckan de senaste veckorna. 😉 Kan knappt bärga mig för att se hur Mackans överlinje kommer att utvecklas på lite sikt. Så spännande!

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: