Markarbetesträning!

Nu är vi ett steg närmare en pay & jump – även om det är en bit kvar. 😉 Emelie drillade två ekipage i dag varav jag och Mackan var det ena. Eftersom jag har lite extra fokus på Art2Ride nu så fick Mackan gå på linan en stund innan det var dags för träningen. Först gick jag med honom för att se om jag kunde få honom att stretcha, men det var inte helt lätt eftersom en traktor kom och lastade av hösilagebalar strax intill paddocken, det kom folk cyklandes förbi och en och annan joggare passerade också. Mackan blev som en ofokuserad tonåring och hade lite svårt att hålla uppmärksamheten riktad mot mig, men efter en stund lugnade allt ner sig och Mackan kunde jogga rätt avslappnat och stretcha lite (då och då). Jag har inte kommit dit hän där han stretchar hela tiden, men han är på god väg att hitta dit. Det intressanta är att ofta när han har stretchat så slappnar han av i munnen och slickar sig nöjt om läpparna. Najs! Han verkar tycka att det är riktigt skönt! (I dag anmälde jag mig till den clinic som Will Faerber / Art2Ride skall ha i Halmstad 20 maj – det skall bli så himla intressant!)

Emelie hade förberett med ett helt gäng bommar som låg utspridda över typ hela manegen. 😉 Det uppfattades i alla fall så av en dressyrtant… Det var travbommar, galoppbommar och lite studs.

Som första övning fick vi rida på en stor volt över ett par travbommar, fatta galopp och därefter rida över två galoppbommar för att sedan sakta av till trav och göra samma vända några gånger till. När den övningen fungerade (någorlunda) så var det dags för nästa prövning: samma travbommar på kortsidan, fatta galopp, ta tre galoppbommar på diagonalen, rida kortsidan, ta tre galoppbommar på andra diagonalen, sakta av till trav och rida travbommarna igen, och så vidare – en stor åtta med både trav- och galoppbommar. Jag måste ju säga att det var lite svårt att hitta rätt galopp för att komma i ett bra flyt över galoppbommarna… Det blev lite hoppsanhejsan och lite korsgalopp några gånger, men det fanns även tillfällen då det kändes som att vi fick ett bra flyt. Kul! 🙂 När vi hade ridit åttan några gånger var och fått det att fungera hyfsat så skulle vi göra en annan övning: inridning i galopp vid A (mellan de två travbommarna vi tidigare använde), rida rakt fram över en galoppbom, två små studs, två galoppbommar till och avsluta vid C med att trava över två bommar. Inte helt lätt men väldigt kul! Blev faktiskt lite imponerad över mig själv att jag kom in mellan de två bommarna vid A så bra som jag gjorde. 😉 När vi hade ridit linjen några gånger så skulle vi koppla ihop linjen med galoppbommarna på diagonalerna några gånger. Skitkul! Några gånger blev det lite hejkonbejkon, men några gånger flöt det på rätt bra. (Allt är relativt…) 😉

Jag insåg hur viktigt det är att vara fokuserad på det jag/vi skall göra, för vid ett tillfälle när grannbonden kom och skulle köra med traktorn i hagen bakom manegen så tänkte jag mer på hur den lät och funderade på om Mackan skulle reagera, och då blev resultatet därefter. Så viktigt att ha fokus!

Nu tänker vi oss att vi skall ha markarbetesträning minst varannan vecka, gärna oftare, och vi har fått tips av Emelie på hur vi kan jobba de veckor vi inte har hennes hjälp. Toppen! Emelie verkar också ha en plan för hur vi skall gå vidare för att kunna klara en pay & jump till sommaren – hoppas bara att hon har tålamodet att kämpa vidare med tre orutinerade dressyrtanter. 😉

När jag tänker efter så tror jag knappt att jag andades någon gång under hela tiden… Andas! Glöm inte att andas! 😀

(På bilden syns inte alla bommar… 😉 )

IMG_2377

 

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: